Hapšenje profesora: Studenti polagali ispite iako nisu bili prisutni

Pojedini studenti su položili ispite, iako isti nisu bili prisutni na ispitima, niti je vršena provjera njihovog znanja.


Foto: Bauštela.hr
Foto: Bauštela.hr

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Odjeljenja za borbu protiv korupcije UKP-a, u saradnji sa Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i Ministarstvom prosvete uhapsili su 11 osoba koje se sumnjiče da su vršile malverzacije u vezi s polaganjem ispita u Beogradskoj akademiji poslovnih i umjetničkih strukovnih studija.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja u pomaganju uhapšen je V. S. (1952), zastupnik jedne Agencije za konsalting iz Nove Varoši, zaposlen u Visokoškolskoj jedinici van sjedišta ustanove u Novoj Varoši, Beogradske akademije poslovnih i umjetničkih strukovnih studija Beograd, dok su zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšeni profesori navedene Beogradske akademije N. P. (44), A. Z. (39), R. J. (60), N. D. (62), D. J. (59), I. B. (51), A. S. (63), Z. P. (60), D. Lj. (62) i A. S. (49), a za još jednim policija traga.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako se sumnja, V. S. je od avgusta 2021. do februara ove godine, pomagao navedenim profesorima Beogradske akademije poslovnih i umjetničkih strukovnih studija, da sačine neistinite zapisnike o polaganju ispita, na koji način je za više studenata pribavio korist u vidu položenih ispita. Osumnjičeni N. P., A. Z., R. J., N. D., D. J., I. B., A. S., Z. P., D. Lj. i A. S. se terete da su sačinili neistinite zapisnike o polaganju ispita za više studenata, u koje su unijeli da su pojedini studenti položili ispite, iako isti nisu bili prisutni na ispitima, niti je vršena provjera njihovog znanja, piše Avaz.ba.

Na taj način, oni su, kako se sumnja, za studente pribavili korist u vidu položenog ispita i korist u vidu stečenog visokog obrazovanja. Osumnjičenima V. S. i A. S. je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Svi su priznali krivicu.