Studenti iz BiH, prijavite se na prvi Hackaton Creative Thinking

U okviru programa V međunarodnih „BH sedmica inženjerstva“ organizuje se Prvi Hackaton Creative thinking - kreativno razmišljanje na temu: Obrazovanje za 21. vijek sa fokusom na Kampus Univerziteta u Tuzli.


hackathon vizual
Foto: bhing.ba

U periodu smo kada imamo priliku stvoriti novi talas izgradnje institucija i izvrsnosti u području obrazovanja, istraživanja i izgradnje sposobnosti. Trebaju nam visoko obrazovani ljudi koji su kvalificirani i koji mogu potaknuti našu privredu na razvoj koja će biti dio svjetskih procesa a ne školovati mlade koji će odlaziti i svoju budućnost kreirati vani. Organizacijom studentskog takmičenja želi se pružiti priliku studentima i srednjoškolcima da daju svoje viđenje i očekivanje od visokog obrazovanja, ulozi univerziteta u budućnosti i novim naučnim istraživanjima iz oblasti učenja.

– Kampus Univerziteta u Tuzli kao jedan od generacijskih projekata u vremenu koje dolazi treba da bude sa jedne strane geografsko područje gdje će studenti boraviti i učiti ali i istovremeno biti dobro integriran u međunarodnu akademsku zajednicu kao dio svjetskog akademskog prostora. Pitanja koja ostaju su kako da organizujemo visokoškolsku zajednicu kod nas te kako vidimo naše povezivanje sa drugima, naglasili su u opisu prijave.

– Izgradnju Kampusa ne želimo da fokusiramo samo na nove objekte gdje će se realizovati nastavni i istraživački proces nego da taj prostor bude integriran u svjetski obrazovni proces kroz osmišljavanje i primjenu novih ideja koncepata, metoda, modela… primijenjenih u obrazovnim i naučno stručnim aktivnostima koje se realiziraju na Univerzitetu, 

Ovo takmičenje počinje s baznim, apstraktnim pitanjem na koje se može odgovoriti na mnogo različitih načina: Kako možemo Kampus koji gradimo učiniti boljim mjestom za obrazovanje? Kako bi odgovorili na to pitanje, timovi imaju zadatak osmisliti i predložiti koncept Kampusa budućnosti. Takođe, trebaju zamisliti kako bi Kampus mogao izgledati u budućnosti i uključiti rješenje za problem održivosti koncepta obrazovanja u vremenu koje dolazi (tj. povezanost sa drugim univerzitetima, učenje na daljinu, mobilnost studenata, ekološka rješenja izgradnje Kampusa, povezanost sa industrijom i drugim naučno istraživačkim institucijama itd.).

– Organizacijom ovog događaja želimo potaknuti timove studenata na kritičko razmišljanje o viziji obrazovanja u budućnosti. Tokom rada studenata u timovima organizovat ćemo pozvana predavanja iz različitih oblasti koja su povezna sa visokim obrazovanjem, digitalnom transformacijom društva i drugim temama koje će biti od pomoći studentima u kreiranju njihovih rješenja.

Nagradni fond:

Prva nagrada: 1.500,00 KM
Druga nagrada: 800,00 KM
Treća nagrada: 500,00 KM

Takmičarski timovi broje četiri člana.

Krajnji rok za prijaveje: petak 09. decembra 2022. do 12:00 sati putem ovog linka.