Studenti iz BiH održali radionicu: Kroz unaprjeđenje vještina do lakšeg zapošljavanja

Nakon radionica učesnici će zajedno kreirati zagovaračku kampanju za bolje zapošljavanje studenata društveno-humanističkih nauka.


4 2
Foto: klix.ba

Studenti društvenih nauka sa univerziteta u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru u proteklom periodu imali su priliku razraditi svoje vještine koje im mogu pomoći u budućnosti, prilikom potrage za zaposljenjem.

Riječ je o projektu “Zagovaranje za veću zapošljivost studenata društveno-humanističkih nauka” koje provodi Savez studenata Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Cilj projekta je pomoći studentima da se lakše izbore na tržištu rada, ali i ostvare međusobnu povezanost, razmjenu ideja i iskustava.

1 12
Foto: klix.ba

– Mi se ovdje družimo i zajedno gradimo neke nove mostove. Ovim projektom smo željeli da pomognemo studentima društveno-humanističkih nauka da dođu do vještina koje će im pomoći u zapošljavanju, jer bez obzira iz kojeg dijela BiH dolaze – svi studenti se bore sa istim problemima, kazao je Danilo Bosnić iz Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci.

Osim iz Banje Luke, Sarajeva i Mostara, na radionicama su bili prisutni studenti iz Travnika, Brčkog, Tuzle, Bosanskog Šamca, Bosanskog Broda, Drvara, Gruda i Bugojna, te su zajedno učili o razvoju digitalnih i komunikacijskih vještina, vještina za pisanje projekata, te prošli obuku za osnivanje sopstvenog preduzeća, prenosi klix.ba.

Ovaj program se bavi gorućim pitanjima kad su naše struke u pitanju. Vrlo su važne sve radionice koje smo imali i jako je bitno da studenti komuniciraju međusobno i da se naša znanja podupiru – ako mi nemamo saradnju, ne možemo očekivati ni da razvijamo nauku, kazao je Amar Velagić iz Bugojna.

3 3
Foto: klix.ba

Nakon radionica učesnici će zajedno kreirati zagovaračku kampanju za bolje zapošljavanje studenata društveno-humanističkih nauka, a u tome će ih voditi dekan banjalučkog Filozofskog fakulteta, Srđan Dušanić.

Ovakve aktivnosti za vas mogu biti početak nekih većih stvari. Bitno je da budete vrijedni, radite na sebi i budete uporni i onda ćete doći do toga da se izdignete iznad prosjeka. Nemojte da vam život bude samo predavanje i kuća – šteta je da propuštate ovo vrijeme, poručio je Dušanić.

Osim edukacije polaznici su imali priliku da otkriju čari Vrbasa i okušaju se u vožnji dajakom, obiđu znamenitosti Banje Luke te posjete Visitor centar Pecka.