Studenti iz Banjaluke briljirali u Bugarskoj

Studenti su se takmičili u devet disciplina, od čega su u njih pet osvojili medalju.


student etf bl
Foto: Nezavisne novine

Na nedavno održanom 60. međunarodnom susretu studenata elektrotehnike “Elektrijada 2022” u Sunčevom Bregu, u Bugarskoj, banjalučki studenti su briljirali i osvojili pet medalja te drugo mjesto u generalnom plasmanu.
Ovaj međunarodni susret studenata elektrotehnike održan je od 15. do 20. maja, a iz Banjaluke je otišlo 113 studenata Elektrotehničkog fakulteta, njih 27 takmičilo se u znanju, a neki su se takmičili i u sportu.

– Već tradicionalno naš fakultet učestvuje na ‘Elektrijadi’ i ostvaruje zapažene rezultate. Prije tri godine na jednoj od najvećih ‘Elektrijada’ naš fakultet je osvojio drugo mjesto u generalnom plasmanu, a taj uspjeh smo ostvarili i ove godine, priča za „Nezavisne“ Jelena Mačkić, potpredsjednica Saveza studenata Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Prema njenim riječima, studenti banjalučkog ETF-a su se takmičili u devet disciplina, od čega su u njih pet osvojili medalju.

– U takmičarskom dijelu učestvovalo je pet fakulteta, i to Elektrotehnički fakultet i Računarski fakultet iz Beograda, Elektronski fakultet u Nišu i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. U generalnom plasmanu ispred nas je bio samo beogradski ETF. Većina fakulteta je imala dva tima u svakom takmičenju, a naš Saša Šukalo je osvojio medalje u tri discipline, navela je Mačkićeva.

Savez studenata Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci je u srijedu u hotelu „Tesla“ u Banjaluci održao malu svečanost kako bi zahvalili svim sponzorima, i to pretežno IT kompanijama koje su podržale njihov odlazak u Bugarsku, te studentima koji su ostvarili zapažene rezultate, te rukovodstvu koje ih podržava.

– Na ovoj svečanosti, pored dodjele zahvalnica, medalja i predaje pehara našem dekanu, razgovarali smo i o budućim aktivnostima, od kojih je najvažnija naučna konferencija koju planiramo organizovati u decembru ove godine u Banjaluci. Ovo je prva konferencija ovog tipa koja će biti održana na našim prostorima. Naziv konferencije je ‘ISCon’, tema je „Smart city, smart life“, a planiramo da pozovemo studente sa svih fakulteta elektrotehnike u regionu, kako u BiH, tako i ostalih država iz bivše Jugoslavije, objasnila je Mačkićeva.

Kako je istakla, cilj je da ova konferencija postane jedan tradicionalan događaj po kojem će Elektrotehnički fakultet u Banjaluci postati prepoznatljiv.

– Očekujemo da će ovaj događaj omogućiti da naš fakultet postane više prepoznatiljiv, a takođe će nam omogućiti razmjenu znanja i iskustava sa drugim sti udentima z regiona, zaključila je Mačkićeva.