Studenti elektrotehnike u Tuzli kodove pišu na papiru

Broj upisanih studenata na Univerzitet u Tuzli sve manji i manji. Koji su razlozi?


Foto: Envato
Foto: Envato

Univerzitet u Tuzli se suočava s manjim brojem upisanih studenata, ali njegovi profesori ne bježe od činjenice da će graditi obrazovanje na kvalitetu, a ne na hiperprodukciji kadrova.

Prema podacima koji su izneseni u medije, u posljednjih dvanaest godina je upisano skoro 80 posto manje studenata na Univerzitet u Tuzli. Ključni problem je u tome što više studenti neće da studiraju na zastarjelim studijskim programima, ali je i ključno pitanje s kakvim znanjem studenti dolaze na visoko obrazovanje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Imamo situacije da studenti, na konkretno Ekonomskom fakultetu, upisuju studij Ekonomskog fakulteta, a u brzim provjerama dođemo do saznanja da nisu sigurni ni u tablicu množenja. Dakle, imamo ozbiljan problem, kaže Bahrija Umihanić, profesor Ekonomskog fakulteta UNTZ, piše Hayat.

I mladi će potvrditi da je razlog izbora drugih univerziteta sadašnji zastarjeli sistem obrazovanja.

 – Mi imamo ogromne probleme s našim univerzitetima. To je jako zastario sistem, jer i nauka i sve, da ne pričamo o IT tehnologijama mnogo napreduju i napreduju svaki dan. I plašim se da univerziteti u BiH, da li ne mogu, da li ne žele da stignu to… Jer, mi imamo situaciju da se na Elektrotehničkom fakultetu kodovi pišu na papiru. To je jako problematično, ali to je stvarnost naših studenata, navodi Mirela Biković iz Omladinskog resursnog centra Tuzla.