Studenti bi mogli na masovne proteste: Novi zakon donosi ukidanje septembarskog roka i veće školarine

Od naredne godine na Univerzitetu u Sarajevu moguće je povećanje cijene školarine i ukidanje septembarskih ispitnih rokova.


Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube

Povećanje cijene školarine, novi uslovi za sticanje statusa redovnog studenta, ukidanje septembarskih rokova za polaganje ispita – samo su neke od promjena koje bi mogla donijeti nova akademska godina. Prijedlog nacrta Zakona o visokom obrazovanju KS usvojen je u tišini, zbog čega raste nezadovoljstvo studenata. Tvrde, cilj je isključivo finansijski i ne vodi boljoj kvaliteti obrazovanja.

Advertisements

Novi nacrt Zakona o visokom obrazovanju KS predviđa da status redovnog studenta u narednu godinu mogu steći samo oni koji ostvare 8,5 studijskih bodova i više, ali i oni koji ne obnove godinu. Ukinuli bi se dodatni rokovi za polaganje, kao i mogućnost prenošenja više od jednog predmeta. Akademska godina, u ovom slučaju, počela bi u septembru. Sve ove izmjene su kako je navedeno iz resornog ministarstvasu težnja europskom sistemu i kvaliteti obrazovanja.

Za Esmu Husejnćehajić, predložene promjene su neprihvatljive. Sticanje uslova za prelazak na narednu godinu na tehničkim fakultetima kaže, dovoljno je zahtjevno i teško. Prosjek od osam i više studijskih bodova rijetko ko može ostvariti odmah na prvoj godini. Nejasno je kaže, zašto se ne razgovara o studentskim standarima koji su sve slabiji, piše Oslobodjenje.

– Ne znam zašto ne idu više u našu korist, zašto se trude da nam oduzmu oduzmu novac umjesto da nam obezbijede novac kako bismo studirali. Mislim da je samo finansijski problem. Oni žele da preko naših leđa skupe sebi novac u budžet, kazala je Esma Husejnčehajić, studentica Mašinskog fakulteta UNSA.

Na sjednici kada je usvojen Nacrt, gotovo svi zahtjevi studenata su odbijeni, dok pojedini prijedlozi se nisu ni našli na dnevnom redu. Zbog toga su se oglasili iz Studentskog parlamenta nekoliko dana prije nego što će Nacrt biti završen tvrdeći da na kraju nisu ni učestvovali u radu Komisije.

Advertisements

– Nažalost stvari koje su ponuđene u nacrtu su diskriminatorne za studente. Postavljeni su jako teški uslovi u jednoj od najtežih godina studiranja. I ponudi nam se jedan ovakav nacrt zakona koji je stvarno degradirajući, ističe Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA.

– Imamo nesuglasice. Ne dolaze svi naši zahtjevi koji su do sada upućeni. Kako sa SPUS-a tako ni iz Unije. Sve je ostalo tako na vjetrometini vlasti i nismo dobili taj pozitivni odgovor koji smo očekivali, naveo je Adnan Muratović, predsjednik Unije studenata FBiH.

Nacrt Zakona jedino je dobar za za akademsku zajednicu, smatraju predstavnici studenata. Novim izmjenama, pored ostalog, ne bi se tačno precizirao ni rok za objavljivanje rezultata ispita, a sve u cilju kako je navedeno, podizanja ljestvice za kvalitet nastave.

Nakon usvajanja na Vladi KS, zakon će biti upućen na Skupštinu, nakon čega će javna rasprava i zvanično biti otvorena i trajat će mjesec dana. Tokom javne rasprave bit će organizovane tematske debate – paneli na koje će biti pozvane sve zainteresovane interesne grupe. Ukoliko zakon sa predloženim izmjenama dobije podršku, gotovo 30.000 studenata KS najavilo masovne proteste.