Studenti američkog Stanforda pokrenuli protest protiv izraelskog rata u Gazi

Najmanje dvoje profesora na Univerzitetu Emory u Georgiji uhapšeni su na propalestinskim protestima.


studenti protesti
Foto: AA

Propalestinski studenti i aktivisti na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji pokrenuli su protest protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Demonstranti su nosili palestinske zastave i transparente s porukama protiv rata u Gazi te su pozvali na hitno postizanje prekida vatre kako bi se zaustavili ubijanje civila.
Stotine studenata uzvikivalo je slogane protiv Izraela, a potom su održani i prigodni govori i postavljeni šatori kako bi nastavili s protestom i narednih dana.

Najmanje dvoje profesora na Univerzitetu Emory u Georgiji uhapšeni su na propalestinskim protestima koji su se proširili kampusima američkih univerziteta tražeći prekid vatre u Pojasu Gaze.

Nekoliko desetaka demonstranata, uključujući profesoricu ekonomije Caroline Fohlin i šeficu katedre za filozofiju Noelle McAfee, uhapšeno je nakon što je formiran kamp u kampusu u Atlanti, prenosi Faktor.ba.

U videosnimci objavljenoj na X-u, McAfee, s lisicama na leđima, vidi se kako govori nekome:

– Možete li nazvati ured Odsjeka za filozofiju i reći im da sam uhapšena?… Ja sam Noelle McAfee, ja sam šef Odsjeka za filozofiju.

Prema snimcima na društvenim mrežama, tokom protesta, policajci u Atlanti su koristili šoker na muškarcu sa lisicama. Policija je navodno upotrijebila gumene metke i suzavac da razbije univerzitetski protest.

Prisustvujući protestu, Kate Rosenblatt, profesorica religije i jevrejskih studija na Emoryju, rekla je da je “nesavjesno” da je univerzitet pozvao policiju na studente.

Protesti protiv izraelskog napada na Gazu proširili su se širom SAD-a nakon što je više od 100 ljudi uhapšeno na Univerzitetu Columbia u New Yorku prošle sedmice kada je policija pokušala “očistiti” kampus.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Mike Johnson suočio se u srijedu sa zviždanjima i glasnim skandiranjem studenata dok je držao govor tokom posjete školi, gdje je pozvao predsjednika univerziteta Minouchea Shafika da podnese ostavku.

Izrael vodi brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra za koji je Tel Aviv rekao da je ubio oko 1.200 ljudi. Više od 34.300 Palestinaca je od tada ubijeno, uglavnom žena i djece, a skoro 77.300 je povrijeđeno usred masovnog uništenja i ozbiljne nestašice potrepština.