Student se požalio da ga fakultet nervira: Je l’ ovo studij ili Super Mario?

Da li vi imate ovakvih problema na svom fakultetu?


student ljutnja

Provođenje nastave po bolonjskom procesu sa sobom je donijelo i ispunjavanje predispitnih zadataka, putem kojih skupimo određene bodove i umanjimo si dio gradiva koje polažemo na ispitu. Ili bi to barem tako trebalo biti…

Advertisements

Mnogi studenti žale se na veliki broj pisanih radova koje u toku studiranja iz većine predmeta trebaju poslati profesorima. Nakon što ulože trud i vrijeme u istraživanje, ili se pak uopće ne potrude već prekopiraju sadržaj s interneta, nerijetko ih zbuni broj bodova koje dobiju.

Naročito ako iste bodove ima i onaj koji je pošteno napisao rad, kao i kolega koji je išao “lakšim putem”. Upravo se zbog toga studenti već godinama pitaju čitaju li uopće profesori njihove radove?

Jedan student, putem popularne stranice “Ispovesti”, požalio se i izjavio da mu je dosta fakulteta i skupljanja bodova.

 – Fakultet me počeo užasno nervirati. Nervira me taj cijeli koncept. Milion nekih eseja koje nijedan profesor ne čita, a studentu samo oduzimaju vrijeme i ne donose nikakvu korist. I još uz to kao imaš ‘bodove’. Nisam u Super Mariu, pobogu, napisao je ovaj student, a sudeći po komentarima kolega, mišljenja su podijeljena.

Jedni uvjereni da profesori radove ne čitaju

 – Doslovno, ja sam promašio vrstu materijala koju sam trebao pisati, i on napisao da sam dobio uvjet da izađem na ispit. Nije ga ni čitao”, podijelio je svoje iskustvo jedan student. Ima ih još koji su suglasni s njim. “Sjećam se kod jednog profesora ja i još 2 studenta donijeli seminarske. Jedan od njih pisao svojom rukom, ovaj drugi fotokopirao taj rad. Doslovno ista rada, jedan ručno pisan drugi kopiran. I ništa… Tad vidiš koliko je sati, poručuje još jedan student.

Drugi su se nadovezali, pored toga što profesori ne čitaju radove, studentima na kraju uvijek nedostaje taj jedan bod zbog kojeg ponovo upisuju sporni kolegij i plaćaju ECTS-ove.

– Studiramo po ‘bolonji’ pa nam se studiranje doslovno svodi na zbrajanje ECTS bodova. Samo to je bitno i samo to se gleda (i plaća ako ih nemaš dovoljno), dodali su u komentarima.

Niko te ne tjera da upišeš fakultet

Argumenti koji idu u korist “bolonje” i prikupljanja bodova najviše se vrte oko toga da niko nikoga ne tjera da studira, kao i da se radovi pišu zbog sebe i usvajanja znanja, a ne zbog profesora, bodova ili fakulteta, prenosi mojfaks.com.

Drugi dodaju da je pisanje radova samo jedna od brojnih obaveza akademskog građanina.

A šta vi mislite? Pišete li seminarske nepotrebno ili imate neke koristi? Osim bodova.