Student podijelio svoje iskustvo o radu kao konobar za vrijeme studija: ‘Ovaj posao ne bih preporučio studentima’

Ispričao je kako mu je bilo konobariti i studirati u isto vrijeme: 'Nikome ne bih ovo preporučio...'


Handsome waiter serving cup of coffee on a table
Ilustracija: Envato

Postoji jedna uzrečica koja kaže da se vidi kakva si osoba po tome kako se ponašaš prema konobarima. Na posao konobara gleda se olako i svi misle da mogu obavljati taj posao, sve do trenutka kad se uistinu ne zaposle “iza šanka”.

Mnogi studenti biraju upravo konobarenje jer se za ovaj posao uglavnom ne traži iskustvo već samo želja za učenjem, a uz plaću, dobivaju i “bakšu”. Svako ko je barem jednom radio ovaj posao, zna da nije nimalo lako brinuti o cijelom kafiću, biti pristojan prema neljubaznim gostima, svima dostaviti naručeno u što kraćem roku, pratiti ko je platio, a ko ne… A ako su još k tome i međuljudski odnosi narušeni, posebice između šefova i zaposlenika, posao može postati pravi pakao.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Jedan je student napisao svoju ispovijest kako je spletom okolnosti počeo konobariti da bi zaradio za školarinu, da bi na kraju upravo zbog posla izgubio godinu studija.

Kao klincu su mi uvijek govorili da moram ići u školu i učiti jer ću se u suprotnom mučiti u životu. U tim godinama to mi baš nije dolazilo do mozga tako da se nisam pretjerano trudio na nastavi, ali sam bio svjestan da kao gimnazijalac moram završiti faks ako želim imati unosan posao, započinje ovaj student za noizz.rs.

Upao na fakultet uz plaćanje

Imao je osrednje ocijene u srednjoj školi, stoga nije uspio upisati fakultet bez plaćanja. Kako bi mogao nastaviti svoje školovanje, bio je primoran zaposliti se. Kao gimnazijalac, bez ikakvog stručnog obrazovanja, odlučio se za posao konobara. Srećom, nije dugo trebalo da pronađe svoj prvi posao u restoranu brze hrane. – Restoran je bio poprilično skup i rijetko posjećen, tako da je to bio odličan posao za početnika, kaže student.

Koliko međuljudski odnosi utječu na radnu okolinu, pa ju mogu pretvoriti i u pakao, nažalost znaju mnogi, a to je saznao i ovaj student. – Tu se nisam dugo zadržao jer sam osjetio na svojoj koži koliko podli mogu biti drugi konobari. Shvatio sam da je taj lokal kao mini-verzija španjolske sapunice i pobjegao sam odatle čim sam dobio svoju prvu platu, simboličnih 30.000 dinara, kaže student nezadovoljan platom koja je bila oko 400KM.

Zbog usklađivanja posla i fakultetskih obaveza počinje patiti zdravlje

Nekoliko dana kasnije počela su mu predavanja, no njega su mučile druge brige: kako pronaći drugi posao. Srećom, prvu ratu školarine uplatili su mu roditelji, a on je pronašao drugi kafić u kojem se zaposlio, u kojem se sa gazdom dogovorio da će raditi tri do četiri dana u sedmici zbog fakultetskih obaveza.

No, kroz nekoliko se sedmica pronašao u situaciji u kojoj je morao razgovarati sa šefom jer je radio i po šest dana u sedmici, iako tako nije bilo dogovoreno. Pokušavajući uskladiti predavanja i posao, uskoro mu je zdravlje počelo patiti, i fizičko i mentalno. – Osjećao sam se izuzetno umorno i bio sam konstantno nervozan. Svaki dinar koji bih zaradio odlazio je na školarinu i nisam imao prostora ‘ispucati se’, prisjeća se.

S obzirom da svoje nesuglasice sa šefom nije mogao riješiti, uskoro kreće u potragu za novim poslom. – Sjetio sam se ponude koji sam nedavno dobio, da radim u jednom studentskom kafiću. Kontaktirao sam vlasnicu lokala i na moje oduševljenje, bio im je potreban radnik. Plata je bila veća, radno vrijeme kraće, a klijentela je bila dosta mlađa. Rečeno mi je da, ako neće biti posla da mogu učiti, a moja jedina obaveza je držati lokal čistim i goste uslužene, što mi nije bio problem jer sam na to navikao, priča student. Za svoju novu šeficu kazao je da je bila mlada, pristojna i uspješna žena od koje nije očekivao nikakve probleme kao na prethodnom radnom mjestu.

Dao sva tri ispita uz rad, mislio je da je sve konačno pod kontrolom…

Prvi dani u trećem kafiću se podudaraju s mojim prvim ispitima na fakultetu. Bez problema sam dao sva tri ispita i činilo mi se kao da je sve konačno pod mojom kontrolom. U kafiću sam se lijepo snašao, atmosfera je bila poprilično opuštena, novac je kapao, a stizao sam i se vidjeti i s prijateljima. Samo dva mjeseca nakon što sam se zaposlio, u Srbiji se pojavio koronavirus i nakon svega što se dogodilo, u kafić sam se vratio u maju, spreman zaraditi i završiti prvu godinu faksa. Ali ono što je uslijedilo je jedan od najgorih perioda mog života, kaže nesretni student.

Svi su se ponovo uhodavali u posao, no, jedna je radnica odlučila dati otkaz, pa je na njih troje preostalih zaposlenih palo odrađivanje posla koje se ne može raditi bez minimalno četvero ljudi. Gužve su se počele stvarati, a kako kaže, šefica im nimalo nije bila od pomoći. Iako su je molili da zaposli još dva radnika, ona je sve njihove probleme gurala pod tepih, a njih je krivila za njihov manjak slobodnog vremena, prenosi Moj Faks.

Kasnio s plaćanjem školarine

Na površinu su isplivali njena arogantnost i konstantna potreba da vrijeđa ljude ispod sebe, u ovom slučaju svoje zaposlene. Prijetila je otkazom makar jednom sedmično, iznosila je neracionalne zahtjeve i konstantno me omalovažavala u svakom mogućem smislu, kaže student kojeg nikako da “pogodi” sreća. Uz to, kasnio je s plaćanjem dvije rate školarine jer dva mjeseca nije radio zbog “lockdowna”.

Kako nastavlja student, velik dio zarađenog novca išao je na račun fakulteta za školarinu, a jedan dio za dnevne potrebe kao što je hrana na poslu. – Nisam imao vremena prisustvovati na predavanjima koja su bila online jer u kafiću nije bilo ni pet minuta mira. Život mi se pretvorio u konstantan rad, a kada bih bio slobodan jedino za što sam imao volje je bilo izležavanje kod kuće, prisjeća se.

Čuvao djecu svoje šefice

I dok su njegovi kolege preko ljetnih praznika pripremali ispite za jesenske rokove, on je morao čuvati djecu svoje šefice. Kako mu se život vrtio samo oko posla, uskoro se pronašao s devet nepoloženih ispita koji su ga čekali na jesenskim rokovima.

Poslije skoro devet mjeseci rada morao sam dati otkaz kako bih mogao završiti prvu godinu fakulteta. Na moju sreću, to sam i uspio nakon mjesec dana danonoćnog spremanja ispita. Upisao sam drugu godinu i konačno skinuo ogroman teret s leđa, kaže. No međutim, kako je i dalje morao plaćati fakultet, ponovno se morao zaposliti. – Nakon samo tri mjeseca sam shvatio da se nešto mora promijeniti, a to je na žalost bio fakultet. Sada umjesto treće, ja sam upisao prvu godinu novog fakulteta jer nisam uspio steći potrebno znanje, kaže student, koji je po drugi puta brucoš.

Iz mog iskustva ne bih nikome preporučio da studira i radi kao konobar. Taj posao je izuzetno zahtjevan i nimalo naivan, ma što god gosti mislili. U toj situaciji nešto mora ispaštati, vaš izbor je hoće li to biti fakultet ili posao. U većini slučajeva svi ti razumni poslodavci koji vam obećavaju totalnu podršku lažu. Čak ni ostali radnici nemaju razumijevanja za vas i mogu vas dovesti u izuzetno neugodne situacije. Svi ljudi ipak stavljaju sebe na prvo mjesto i razumno je da je vašem kolegi mnogo bitniji njegov slobodan dan, u kojem nema isplanirano ama baš ništa, od vašeg ispita za uslov za sljedeću godinu, poručuje za kraj.