Student Mirza nakon povratka iz Turske: “Mi nismo heroji, mi smo samo grupica momaka koja je otišla da pomogne”

"Spavali smo na terenu po par sati, a ostatak rada nam je bio aktivno operativan. Imali smo sna prosječno 4 sata," kazao je Mirza.


mirza
Foto: Facbook

Student treće godine Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajeva Mirza Nokto jučer, u popodnevnim satima sletio je na sarajevski aerodrom iz Antaky-e, Turska.

Mirza je zajedno sa ekipom iz Gorske Službe Novi Grad Sarajevo, Federalne uprave civilne zaštite i Civilne zaštite RS otišao u Tursku nakon što je istu i Siriju prije nekoliko dana pogodio razoran zemljotres.

U nastavku teksta pročitajte šta je Mirza rekao nakog svog povratka:

 – Par dana prije čitave situacije u subotu sam bio na takmičenju u alpinizmu u lednom penjanju i dry toolingu gdje sam osvojio šesto mjesto na balkanskom kupu. Pod pozitivnim dojmom sam bio tri dana, a onda se dogodio zemljotres u Turskoj, gdje sam sa timom Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo i sa svojih 20 kolega, otišao u opštinu, i potpisao izjavu da idemo na vlastitu odgovornost bez ikakve naknade. Turska agencija za razvoj i koordinaciju nam je nabavila karte i odmah smo se naredno jutro zaputili na aerodrom. Spavali smo na terenu po par sati, a ostatak rada nam je bio aktivno operativan. Imali smo sna prosječno 4 sata. U srijedu smo imali priliku da spasimo jedan život, dok smo u četvrtak spasili 8 osoba koje smo izvukli iz ruševina, čitavu porodicu koja je bila zatrpana 5 dana. Na sreću sve smo ih izvukli žive i zdrave, te je to spašavanje bilo praćeno brojnim televizijskim kućama uživo. Na žalost bilo je tu i dosta trenutaka od kojih se duša kidala. Ali ne bih to da spominjem. Dali smo sve od sebe da pomognemo narodu koji je pogođen zemljotresom i da spasimo što više ljudskih života, te da one koje nismo uspjeli da spasimo, da dostojanstveno vratimo porodicama. Otac je grlio, dijete i ženu, i legao na njih u nadi da će ih spasiti. Na žalost nisu preživjeli, a ja sam bio među prvima koji je prišao da ih vadi zajedno sa kolegama. Mi nismo heroji, mi smo samo grupica momaka i djevojaka koja je otišla da pomogne. Heroji su oni koji su grlili najmilije u nadi da će ih spasiti svojim životom.

Student III godine Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajeva Mirza Nokto jučer, u popodnevnim satima…

Posted by Univerzitet u Sarajevu on Thursday, 16 February 2023