Stručnjaci objašnjavaju zašto uvijek izgledamo bolje u ogledalu nego na fotografijama

Prema istraživanju, žene se u ogledalo pogledaju u prosjeku preko 70 puta dnevno. I ne čudi, svi smo već bili tamo, spremali se, pazili da nam kosa, a kod žena i šminka budu besprijekorni. A onda se uslikamo i na fotografiji izgledamo užasno, kao dvoje različitih ljudi.


selfie 1602660045

Za taj fenomen, čudesne promjene izgleda od ogledala do fotografije zapravo postoji naučno objašnjenje.

1. Ogledalo nas rotira.

Ono što vidimo kad se gledamo u ogledalu nije stvarnost – odraz u ogledalu je obrnuta verzija načina na koji zapravo izgledamo. A budući da se svakodnevno gledamo u ogledalo, jako smo navikli na ovu preokrenutu verziju. Dakle, ako se ne vidite prečesto na fotografijama, zapravo ne znate kako izgledate, pa je u redu biti pomalo šokiran.

2. Neposredna kontrola

Kada se gledamo u ogledalo, imamo potpunu i trenutnu kontrolu. Ako nam se ne sviđa ugao, odmah reagiramo ugađanjem lica i ispravljanjem držanja i izraza lica kako bismo stvorili zadovoljavajući izgled. Što se tiče fotografija, sebe uglavnom vidimo tek nakon što se slika napravi. Ovdje vam mogu pomoći trikovi za poziranje. Također je dobro znati svoje jake i slabe strane i svoje najbolje uglove.

slika vs ogledalo e1602636353438

3. Osvjetljenje je važno

Naš mozak djeluje na način da ne primijetimo razlike u osvjetljenju kad se pogledamo u ogledalo, jer ga naš mozak automatski ujednači i prikazuje nam prikaz lica blizu onoga što smo navikli vidjeti. Kamera ne radi na ovaj način, već umjesto toga objektivno snima sve tonove i sjene i igra veliku ulogu u fotografiranju.