Stipendije: Uskoro još jedan konkurs za dodjelu stipendija studentima u BPK-u Goražde

Cilj je da što više studenata ostvari pravo na stipendiju.


Stipendije

Komisija za dodjelu studentskih stipendija Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde objavila je preliminarnu rang listu za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija za studijsku 2022 /2023. godinu. Najavljen je i novi konkurs za dodjelu stipendija.

Resorna ministrica Adisa Alikadić-Herić pojasnila je da okončanjem konkursa nisu utrošena sva sredstva planirana budžetom u ove svrhe te je najavila raspisivanje novog.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Za ovu studijsku godinu ministarstvo je planiralo iznos od 200.000 KM. Prema završenom konkursu pravo na stipendiju ostvarila su 133 studenta, dok smo mi planirali podržati njih ukupno 156. Dakle, okončanjem konkursne procedure 31 student je ostvario pravo na stipendiju u iznosu od 240 KM, dok su 102 studenta ostvarila stipendiju u iznosu od 170 KM, tako da to ukupno čini iznos od 173.460 KM, a isplata je planirana u sedam rata, pojasnila je ona.

Dodala je da se preostali iznos sredstava na kodu za stipendije u iznosu od 26.540 KM planira dodijeliti putem novog konkursa za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa.

 – Na narednoj sjednici Vlade BPK idemo sa utvrđivanjem konačne rang liste za prethodni konkurs a na istoj sjednici planiramo donijeti i odluku s novim kriterijima za stipendiranje još 25 studenata, s tim što će ti kriteriji biti niži i iznos stipendije će biti 150 KM. Ovaj poziv će ići odmah i trajat će samo osam dana, a studenti trebaju znati da svi koji su ranije aplicirali ne moraju ponovo prikupljati dokumentaciju već je samo mogu preuzeti i popuniti obrazac koji će biti oobjavljen na stranici Vlade. Cilj nam je da što više studenata ostvari pravo na stipendiju zbog čega smo se odlučili da idemo sa još jednim konkursom, kazala je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, javlja Fena.