Šta se dešava ukoliko mobitel ostavite na punjenju tokom noći?

Ostavljate li vi mobitel na punjenju tokom noći?


Close up of hands charging mobile phone
Ilustracija: Envato

Vrlo vjerovatno znate za onaj mit o mobitelu koji se uništi i pregrije ako ga ostavite na punjaču makar on bio na 100 posto baterije. Kako stvari stoje, riječ je samo o mitu.

Naime, takvo nešto se moglo dogoditi s baterijama, no danas takvih problema nema.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ako spojite mobitel na punjač preko noći, to mu neće uništiti bateriju, kaže Kyle Wiens, glavni čovjek iFixita, kompanije iz Kalifornije koja je poznata po detaljnim vodičima za popravke i analizu potrošačke elektronike.

Sve što je tu važno je broj ciklusa, odnosno način na koji koristimo bateriju i koliko rada iz te baterije izvlačimo.

Šta je to ciklus baterije?

Broj ciklusa je u principu broj stopostotnih punjenja koje telefon može ‘izdržati’ prije nego što dođe do oslabljenja same baterije. Primjera radi, ako ispraznite smartphone do pola i onda ga napunite, iskoristili ste pola ciklusa. Wiens tvrdi da prosječna baterija smartphonea može izdržati 400 ciklusa punjenja, što znači da on može izdržati barem godinu i pol. Naravno, ovo nije zapisano pravilo – neki uređaji mogu ‘proživjeti’ puno više od toga. Uostalom, to je otprilike vrijeme koje ljudi provedu uz jedan telefon prije nego što pređu na novi, prenosi hayat.ba.

Stavljanje telefona na punjač čak i kada je pun neće promijeniti koliko brzo njegova baterija prolazi kroz cikluse koji se troše korištenjem uređaja.

Ako gledamo postupnu eroziju trajanja baterije, valja uzeti u obzir da su baterije same po sebi u konstantnom stanju propadanja’ izjavio je predstavnik poznatog proizvođača baterija i punjača Anker. – Ako spojite telefon na punjač preko noći, nećete promijeniti skoro ništa.

To je zato jer su moderni smartphonei dizajnirani kako bi izbjegli pretjerano punjenje. Drugim riječima – oni ‘znaju’ kada treba stati. – Smartphonei su, kao što i njihovo ime nalaže, pametni, kaže predstavnik Ankera. – Svaki uređaj dolazi sa čipom koji sprečeva daljnje punjenje nakon što kapacitet dosegne sto posto. Prema tome, pretpostavimo li da je svaki kupljeni telefon nabavljen od provjerenog i legitimnog prodavača, razloga za zabrinutost nema.

Mit iz drugog vremena

Ideja da punjenje preko noći može biti štetno dolazi od poznavalaca stare tehnologije. – Vjerujem da taj strah dolazi od vlasnika koji su nekad davno gledali kako neki telefoni i laptopi kreću od 100 do 99 posto, pa ponovno na 100 posto baterije. Riječ je, naime, u greški samog softvera, a ne u bateriji.

Najčešći prigovori vezani su uz gašenje uređaja prije nego što baterija dosegne nulu. Ti korisnici trebat će u potpunosti isprazniti uređaj, pa ga nakon toga napuniti do vrha. Ovo je metoda takozvane ‘kalibracije’ softvera unutar same baterije koji će omogućiti preciznije praćenje preostale energije. Nintendo je, primjera radi, ovo predložio korisnicima prenosne konzole Switch.

Kako god bilo, razloga za bojazan oko punjenja uređaja preko noći je neopravdana. Ako vam je baterija pri kraju prije spavanja, slobodno ju spojite na punjač, piše tportal.hr.