Šta kažu banjalučki studenti za pomoć od 100 KM: “To će se ionako popiti za jedno veče”

"Poklonu se u zube ne gleda."


indeks novac

Mogu se popiti za jedno veče, ali i poslužiti da se pregura onaj dio u mjesecu kad sve pare “presuše”. Tako studenti iz centra Nikola Tesla u Banjaluci reaguju na pomoć od 100 KM, koju je za sve mlade od 18 do 30 godina, obećala Vlada Republike Srpske.

 – Imali bismo još ideja kako pomoći mladima, ali ni ovom iznenadnom poklonu se u zube ne gleda, kažu akademci za BL portal.

 – Mislim da je ta pomoć od sto maraka za mlade, a naročito za studente, najviše za one koji žive u studentskom domu, dobar potez i da će dobro doći svima nama, kaže Marko Ćurko, jedan od predstavnika studenata iz Studentskog centra Nikola Tesla.

Kako je nedavno saopšteno, registracija mladih počinje do kraja ovog mjeseca putem softvera koji kreira Ministarstvo finansija Republike Srpske, a početak isplate je planiran za prvu polovinu jula.

Ćurko smatra i da je dobar potez to što će isplata novčane podrške početi ubrzo, a nada se da će takvih vidova pomoći biti još.

„Studentima koji žive daleko od kuće novac uvijek dobro dođe zbog troškova studiranja i života koji su sve veći. Zato se nadam da ovih stotinu maraka neće biti jedina novčana pomoć za nas“, zaključio je Ćurko.

Neke njegove kolege ipak su skeptične prema ovom vidu pomoći i smatraju da im stotinu maraka neće mnogo pomoći.

 – To će se ionako popiti za jedno veče, kroz smijeh kaže Aleksandar, student iz Foče koji živi u prvom paviljonu.

Skeptičan i pomalo u “teoriji zavjere” je i student Nikola Obradović iz Kneževa. Nije mu, kaže, jasno šta Vlada želi postići ovim potezom, ali će svojih 100 maraka ipak uzeti.

 – Ovo mi više liči da pokušavaju da prikupljaju podatke o mladima, nešto prije izbora, kaže Nikola.

Za razliku od većine studenata, Nemanja Miletić kaže da se neće registrovati za ovu novčanu pomoć. Smatra da ovakav potez Vlade nije koristan i da neće pomoći mladima i studentima. Zato ima drugi prijedlog.

 – Pametnije bi bilo da se studentima omogući lakše zapošljavanje i jeftinije studiranje, naročito onima koji su u teškoj finansijskoj situaciji, poručuje Miletić, piše Bl-portal.com.