Šta da studenti rade kada su pod stresom i dok nema predavanja?

Ima dosta studenata koji na jesen imaju ispite, rade sezonske poslove i nemaju slobodne dane, ne mogu priuštiti godišnji odmor, ne znaju mogu li platiti školarinu za sljedeću akademsku godinu i koji su stalno pod stresom i plaše se onoga što ih čeka.


stress 1631219773

Dosta briga svaki dan!

Uvijek morate imati cilj. Hoćete li se odmarati cijelo ljeto i stisnuti u učenju u devetom mjesecu, ili ćete naučiti malo svaki dan – na vama je. Ako sada znate da morate sami financirati školarinu – ili ćete se organizovati i raditi preko ljeta ili ćete razmotriti studentski kredit, piše MojFaks.

Privremeni period, odnosno dane do ispita ili plaćanja školarine ili nečeg drugog što vas očekuje na jesen – pokušajte provesti opušteno. Nemojte se sada uznemiravati oko toga hoće li profesor s kojim imate usmeni usred septembra biti nervozan ili dobro raspoložen kada je jedino važno naučiti i pripremiti se. Razmišljajte o tome kad dođe taj dan. Lakše je reći nego učiniti – ali ipak pokušajte to sebi ponoviti. Sigurno ćete vidjeti napredak!

5 brzih savjeta za smanjenje stresa

Istina je da živimo u vremenu u kojem je stres svakodnevan, ali možemo se i moramo boriti protiv toga. Evo nekoliko brzih savjeta za ublažavanje stresa koji će vam sigurno pomoći kada shvatite da ste previše nervozni.

  1. Žvakaća guma. Žvakaća guma ublažava anksioznost, poboljšava budnost i smanjuje stres ako odletite na stotinu strana i pokušate obaviti različite zadatke u kratkom vremenu.
  2. Pogledajte smiješni video. Smijanje je najbolja tehnika opuštanja! Sama pomisao da će vas nešto nasmijati povećava nivo hormona sreće (ali za svaki slučaj napravite popis videozapisa kojima se svaki put zaista nasmijete).
  3. Pojedite bananu. Banane sadrže kalij, a kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka koji raste pod stresom.
  4. Pustite vašu omiljenu pjesmu. Muzika, posebno klasična, ima smirujući efekat i smanjuje nivo hormona stresa. Stavite slušalice, pustite vašu omiljenu pjesmu i isključite je na nekoliko minuta dok se ne smirite.
  5. Sastanite se s prijateljem ili ga pozovite. Podijelite svoje brige sa ljudima koji su vam bliski. Stvari koje vas muče često postanu mnogo lakše kada ih izgovorite.
  6. Čuvajte se stresa. Opustite se, uživajte, iskoristite dane bez predavanja da napunite baterije.