Šta cjelodnevno sjednje radi tvom mozgu?

Dobro znaš da sjedilački način života nije dobar za zdravlje, ali ovdje ćemo ti reći što se događa u tvojoj glavi, odnosno tvom mozgu, kad cijeli dan sjediš.


sit 1559052864

Sjedenje utiče na pamćenje

Povezanost dugotrajnog sjedenja i zaboravljanja stvari – poput odgovaranja na emailove ili gdje smo stavili mobitel – puno je veća nego što smo mislili, tvrde stručnjaci. Kako bi djelovali preventivno, trebamo za vrijeme pauze na poslu otići u šetnju ili ponekad tokom dana napraviti neke jednostavne vježbe (poput čučnjeva), prenosi educentar.net.

Sjedenje smanjuje pažnju

To vjerojatno primijetiš nakon pauze za ručak. Pažnja polako popušta i postaješ umoran. Teško se koncentriraš. Moguće je da je za to krivo sjedenje, tvrde stručnjaci. Naime, naš aparat za kretanje te sistem pluća-srce „odmaraju“ dok sjedimo, a oboje ima utjecaj na naš mozak i s time povezanim aktivnostima.

Od sjedenja se osjećamo tromo

Nakon dugačkog dana za računalom, odnosno sjedenja, osjećamo se tromo i umorno. Stručnjaci kažu da je to zato jer sjedenje može uzrokovati nedostatak kisika u mozgu. Rješenje za to može biti vrlo jednostavno! U svakodnevicu uključi nekoliko vježbi istezanja, hodaj naokolo po prostoriji dok telefoniraš.

(STUDOMAT.ba)