SSST: Svečano otvorena Katedra za mirovne i internacionalne studije

Katedra će okupljati mlade profesore, naučne istraživače, studente i druge naučnike koji će svojim disertacijama i naučnoistraživačkim radovima davati velik doprinos unapređenju međunarodnih odnosa radi pravednijeg poretka u svijetu.


SSST logo cover

Rektor Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) Ejup Ganić i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) u BiH Eid Mohammad Althakafi su na prigodnoj svečanosti u srijedu, 28.05.2014. godine, otkrili ploču posvećenu otvaranju Katedre za mirovne i internacionalne studije, koja će nositi ime prestolonasljednika KSA princa Salmana bin Abdulaziza Al-Sauda.

Kako je potvrdio Agenciji Fena šef Ureda za odnose s javnošću SSST-a Edib Kafadar, Katedra će okupljati mlade profesore, naučne istraživače, studente i druge naučnike koji će svojim disertacijama i naučnoistraživačkim radovima davati velik doprinos unapređenju međunarodnih odnosa radi pravednijeg poretka u svijetu.

Rektor Ganić je u prisustvu visokih zvanica evocirao uspomene na saradnju s rukovodstvom KSA, sve od kralja Fahda do danas, prenosi portal Klix.ba.

Ocijenio je velikom ulogu Visokog saudijskog komiteta u BiH koji je predvodio princ Salman, te pomoć koju je KSA pružio u rekonstrukciji porušenih objekata i obnovi infrastrukture BiH.

Ganić smatra da su impresivni život i djelo princa Salmana, od mladog guvernera Okruga Rijad, ministra odbrane, potpredsjednika vlade i danas prestolonasljednika KSA i čuvara Meke i Medine.

– Princ Salman je mnogo puta bio vrstan arhitekta iza sjene u mnogim mirovnim inicijativama i programima pomoći svim narodima i nacijama. Kada se prisjetim arbitraže za Brčko, ne mogu da ne spomenem kako je on obezbijedio 1.200 stambenih jedinica, pomogao izgradnju infrastrukture, škola, bolnica, džamija. Njegova zasluga na očuvanju kulturne baštine u BiH je nemjerljiva, istaknuo je Ganić.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Eid Mohammad Althakafi naglasio je značaj dobrih odnosa između BiH i KSA te obećao da će nastaviti pomagati razvoj BiH na putu prosperiteta.

(FENA/Klix.ba)