SSST promovirao šestu generaciju diplomanata

Rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) dr. Ejup Ganić uručio je jučer diplome svršenicima dodiplomskog i postdiplomskog studija na Univerzitetu SSST.


ssst diplomanti VI generacija foto avaz

Rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) dr. Ejup Ganić uručio je jučer diplome svršenicima dodiplomskog i postdiplomskog studija na Univerzitetu SSST.

Ceremoniji je prisustvovao i zamjenik prorektora Univerziteta u Buckinghamu prof. dr. David Billington koji je predvodio delegaciju iz Velike Britanije.

Sedamdeset diplomanata i osamnaest magistara (od ukupnog broja diplomanata i magistara njih je trinaest koji su ostvarili izvanredan akademski uspjeh, prosjek ocjena 9,5 i više) stjecali su znanja na engleskom jeziku i po visokim evropskim akademskim kriterijima, prenosi Dnevni avaz.

Diplomanti Fakulteta kompjuterskih nauka, Fakulteta informacionih sistema, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa, Sarajevske filmske akademije, te magistri kompjuterskih nauka, informacionih sistema, ekonomskih nauka iz oblasti ekonomskih tranzicija i evropskih integracija primit će za nekoliko mjeseci i britanske diplome (Univerzitet u Buckinghamu).

Vrijedno je istaći da su jučer promovirani i diplomanti prve generacije SSST-ove Sarajevske filmske akademije (Amela Ćuhara i Ado Hasanović). Dodijeljena su i dva počasna doktorata: Mohammad Ismail Al Ansari (Ekonomski fakultet) i Sonja Biserko (Fakultet političkih nauka i međunarodnih odnosa).

– Ova mladost što je danas pred nama, ovi madi stručnjaci, to je rezultat zajedničkog truda našeg univerziteta i Univerziteta Buckingham  – ovo je naš zajednički  uspjeh. Uvaženi kolega prof. Billington, Vaše prisustvo ovdje, zajedno sa dr. Robinson, svjedoči da mi zajednički razvijamo kvalitet u obrazovanju u ovom dijelu Evrope. Mi sa ponosom danas dodjeljujemo i dva počasna doktorata ličnostima  koje imaju međunarodne uspjehe u naporima  da svjetski poredak  bude pravedniji  i školovanje dostupno svima. Danas dodjeljujemo i diplome prvoj generaciji diplomanata naše Filmske akademije. Danas Sarajevo i BiH dobijaju dva nova mlada režisera čiji je uspjeh već prepoznat i van granica naše zemlje. Od iduće godine u saradnji sa Kliničkim Centrom Koševo u Sarajevu u sastavu našeg univerziteta počinje sa radom i Medicinski fakultet  sa nastavom na engleskom jeziku. Dakle, nastavljamo sa rastom i razvojem – naš kontinuiran uspjeh je garancija da će vaše diplome biti znak raspoznavanja za znanje i umješnost  u vašoj struci, rekao je dr. Ganić.

– Kao diplomanti i magistri vi ste sada među samo 6% svjetske populacije koji su stekli obrazovanje ovog nivoa. Ne smije vas biti strah izazova i morate vjerovati u sebe, jer kroz obrazovanje imate moć da utječete ne samo na druge ljude, nego i na svjetske događaje. Iskoristite tu moć, iskoristite svoje obrazovanje, izađite i učinite sve što možete da promijenite svijet nabolje, naglasio je dr. Billington.

(avaz.ba)