Sredina Red Bull Cliff Diving sezone, u Mostaru za dva mjeseca

Takmičenja cliff diving prvenstva u Mostaru su sportski događaj svjetskog ranga, a publika u našoj zemlji i nema baš često priliku da uživo gleda sportiste koji su u samom svjetskom vrhu u svojim disciplinama.


SI202208270786 scaled
Constantin Popovici of Romania prepares to launch an armstand dive dive from the 27 metre platform on Stari Most (Old Bridge) during the final competition day of the fifth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on August 27, 2022. // SI202208270786 // RBMN / Red Bull Cliff Diving World Series / 2022 / Stop 5 - Mostar, Bosnia-Herzegovina // Predrag Vuckovic / Red Bull Content Pool

Takmičenjem u Italiji početkom mjeseca, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2023 došlo je do svoje polovine. U toku je prvenstvena pauza, nakon koje slijedi takmičenje u Japanu, a potom i osmi uzastopni dolazak najboljih svjetskih skakača i skakačica u našu zemlju, 9. septembra na Starom mostu.

Četrnaesta sezona Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva prošla je tri stanice – Boston (SAD), Pariz (Francuska) i Polignano a Mare (Italija).

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Trenutno je u toku pauza u prvenstvu, koje se nastavlja 3. augusta takmičenjem u Japanu, nakon čega slijedi osmo gostovanje planetarne cliff diving elite u Bosni i Hercegovini, 9. septembra u Mostaru.

Takmičenja cliff diving prvenstva u Mostaru su sportski događaj svjetskog ranga, a publika u našoj zemlji i nema baš često priliku da uživo gleda sportiste koji su u samom svjetskom vrhu u svojim disciplinama.

Skakači i skakačice ponikli i stasali u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu redovno i s lakoćom zauzimaju sva tri mjesta na pobjedničkim postoljima u disciplini visinskih skokova na Svjetskim prvenstvima u vodenim sportovima i FINA Svjetskim kupovima, u obje kategorije – i muškoj i ženskoj.

Pored istinskog sportskog spektakla koji donosi, ovo takmičenje je na neki način postalo i neizostavan dio mostarskog ljeta, kada cijeli grad „diše“ za skokove, a njegove ulice dodatno ožive – kako  u dnevnim, tako i u noćnim satima.

No, i grad na Neretvi mnogo toga donosi prvenstvu: čarobni Stari grad i Stari most, uvršteni na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine, zaista su unikatan ambijent za skokove. Kada se tome doda vatrena publika koja skokove itekako dobro poznaje i cijeni, ne čudi da je Mostar postao istinski „klasik“ prvenstva i jedna od omiljenih lokacija skakača i skakačica.

Stoga ne treba sumnjati da nas očekuje još jedan spektakl za pamćenje kada 9. septembra takmičari ponovo budu skakali sa 27, a takmičarke sa 21 metra visine, sa platformi postavljenih na čuvenom Starom mostu, jednom od najprepoznatljivijih simbola – ne samo Mostara, već i cijele zemlje.

Vodeći u ukupnom poretku prvenstva trenutno su Australka Rhiannan Iffland i Rumun Constantin Popović. Šestostruka i aktuelna prvakinja Iffland i ove je godine dominantna, ali bodovni priključak za njom drži Kanađanka Molly Carlson, tako da je još uvijek sve otvoreno. Kod muškaraca, vodeći Popović već ima priličnu prednost i rivali će se morati dobro potruditi da ga sustignu. Branitelj titule i desetostruki prvak, Francuz Gary Hunt, tek je četvrti i njegove šanse za odbranu naslova sve su manje.

Za Iffland, Hunta i Popovića, pobjeda u Mostaru nije nepoznanica: Australka je bila trijumfalna prethodne tri godine, Hunt takođe ima tri pobjede, dok je Rumun na Starom mostu najbolji bio 2019. i 2022. godine.

Sve informacije i dešavanja u prvenstvu dostupni su na zvaničnoj web stranici prvenstva.