SPUS traži smanjenje školarina i povrat novca onima koji stanuju u studentskim domovima

Studentski paralment Univerziteta u Sarajevu poslao je zahtjev za usvajanje mjera za prevazilaženje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu obrazovanja, nauku i mladih KS i Ministarstvu finansija.


studenti

U svom zahtjevu kažu kako su vanredne okolnosi koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa ostavile su značajne posljedice na studente ali i njihove roditelje, prenosi Klix.ba.

– Studenti od polovine marta nisu u učionicama, a nastavu prate online putem, o čijoj kvaliteti bi mogli detaljnije govoriti, ali drugom prilikom. Kako bi što više ublažili posljedice vanrednog stanja i obustave nastave, potebno je da Vlada Kantona Sarajevo i ministarstva, usvoje nekoliko mjera, stoji u saopćenju.

Stoga je Izvršni odbor Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa širim krugom studentskih predstavnika usvojio zaključak o podnošenju sljedećih zahtjeva:

1. Traži se od Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, te Ministarstva finansija Kantona Sarajevo usvajanje odluke kojom bi se umanjile školarine za samofinansirajuće studente u narednoj (2020/21) akademskoj godini, čiji roditelji imaju smanjene prihode od proglašenja stanja nesreće. Roditelji samofinansirajućih studenata koji su ostali bez posla ili koji imaju smanjene plate usljed ekonomskih posljedica koronavirusa, neće biti u mogućnosti snositi troškove cijele školarine za svoju djecu. Stoga je potrebno naći rješenje kojim bi se umanjile školarine za takve studente, kako naše kolege ne bi došle u situaciju da ne mogu nastaviti svoje studije, što je apsolutno nedopustivo.

2. Traži se od Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, te Ministarstva finansija Kantona Sarajevo da omoguće povrat novca studentima koji stanuju u studentskim domovima JU Studentski centar Sarajevo. Potrebno je obezbijediti povrat novca studentima koji borave u domovima, a koji su izvršili uplatu stanarine za mjesec mart i polovinu mjeseca jula.

Naime, neizvijesno je kada će se studenti moći vratiti u svoje sobe u domovima, a pored toga postoji određeni broj studenata koji se ne žele više vratiti u objekte JU Studentski centar zbog načina na koji su izbačeni iz svojih soba pa su bili primorani naći drugi smještaj.

– Potrebno je obezbijediti povrat novca za polovinu mjeseca marta koju nisu boravili u domovima, te polovinu mjeseca jula kojeg su uplatili unaprijed, naveli su.

Manje školarine, više ispitnih rokova, dodatna nastava i nadoknada vježbi, samo su neki od zahtjeva koje je uputio…

Posted by Jutro za sve on Sunday, 10 May 2020