Studiranje u doba korone

Korona virus je znatno uticao i na obrazovni sistem u BiH. Dok su online platforme za učenje u svijetu odavno u upotrebi, kod nas je situacija nešto drugačija. Studenti vidno nezadovoljni gube regularne rokove, dok visokoškolske ustanove većinom odgađaju ispite. Neki profesori koriste video platforme Zoom i Classroom, dok drugi studentima šalju materijale, te se oni praktično 'samostalno' obrazuju.


distance learning 1589419580

Život se koliko–toliko vraća normalnim tokovima. Situacija se poprilično zakomplikovala kada je u pitanju studiranje na visokoškolskim ustanovama u našoj zemlji. Studenti smatraju da je šteta koja im je nanijeta velika, ali rektorati najavljuju da će svi izgubljeni rokovi biti nadoknađeni. Aprilskog ispitnog roka nije bilo, a i junsko–julski može biti upitan zbog porasta broja oboljelih. Zvaničnih informacija o početku rada još uvijek nema. Da stvar bude gora, fakulteti nemaju online ispite, pa su prvi kolokvijumi ‘preskočeni’, čime se studentima gradivo vidno nagomilava, piše Direkt.

Nastava u skladu sa mogućnostima

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nakon pojave virusa COVID-19 u RS, Ministarstvo za naučnotehnički razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo donijelo je Instrukcije o omogućavanju praćenja nastavnog procesa na daljinu.

– Instrukcijom je propisano da visokoškolske ustanove, u skladu sa tehničkim mogućnostima, mogu putem elektronskih sredstava komunikacije studentima omogućiti pristup nastavnim materijalima. Za realizaciju nastave se koriste platforme za elektronsko učenje kao što je Google Classroom, rečeno je iz ovog ministarstva.

Putem platformi je studentima omogućeno nesmetano praćenje nastave, audio i video zapisi te svi drugi materijali. Takođe se putem tih platformi izvodi i elektronska nastava odnosno predavanja i vježbe.

Kakve su mogućnosti zaista?

Propisi zaista tako nalažu, ali u praksi je sve potpuno drugačije. Upotreba ovih platformi se ne koristi na mnogim fakultetima, ali ni nastavni saradnici nisu uvijek dostupni studentima. Pojedini, kako saznajemo, nemaju ni imejl pomoću kojeg bi komunicirali sa studentima. Nastavu nekim slučajevima svela na slanje prezentacija i materijala.

Naime, upotreba video platformi nije direktno i isključivo propisana, nego je jedan od mogućih načina izvođenja nastave. Profesori i asistenti sami biraju na koji način će se odvijali nastava na daljinu. Jedni su odlučili da studentima pruže maksimalnu podršku, te koriste Zoom ili Classroom, dok drugi samo pošalju materijal koji je trebalo obraditi u toku nastave. Te postupke niko ne može kontrolisati, jer su na neki način u skladu sa onim što je propisalo ministarstvo.

studiranje

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa sjedištima u Bijeljini i Palama je svijetla tačka ove situacije, ali nije jedini. Predavanja se odvijaju preko Zoom platforme, na taj način što profesori predaju gradivo i istovremeno imaju mogućnost da komuniciraju sa studentima. Komunikacija se obavlja i preko mejla, gdje se profesorima šalje zadaća.

– Profesori nam uvijek izađu u susret i mogu reći da ovaj vid nastave funkcioniše i više nego dobro, rekla je jedna studentica Pravnog fakulteta.

Suprotno ovoj situaciji stanje na pojedinim fakultetima u sklopu ovog Univerziteta nije baš sjajno, bar tako tvrde nezadovoljni studenti.

– Pošalju nam prezentacije i vježbe koje treba da uradimo, što nam naravno ne pomaže uopšte, te spremanje ispita trenutno nije lako. Postoje čak i asistenti koji nemaju mejl, što dodatno otežava komunikaciju. Žao mi je što se ne koriste video platforme, ili što profesori ni na koji način nisu snimili predavanja, što bi olakšalo učenje, kao na mnogim drugim fakultetima, rekla je studentica Ekonomskog fakulteta.

Dekani o nastavi na daljinu

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović smatra da se stvari ne smiju generalizovati, jer ovaj fakultet raspolaže sa skoro 150 nastavnika i saradnika, te se nastava odvija po propisima. Takođe naglašava da je FFUIS uspio organizovati nastavu, iako je struktura izuzetno složena zbog velikog broja studijskih programa.

– Način prezentovanja i vrsta nastavnih materijala koji se prezentuju studentima je stvar profesionalnog opredjeljenja svakog nastavnika i saradnika, rekao je Mastilović.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Božić potvrđuju priču o slobodi izbora metode održavanja nastave. Dodatna pojašnjenja se mogu obaviti putem mejla.

– Nažalost još uvijek nismo uspjeli ‘disciplinovati’ sve kolege i koleginice da se službena komunikacija, odvija isključivo putem mejla. Pojedine koleginice i kolege su imale problem sa korištenjem mejl adrese pri radu ‘od kuće’, koji je razriješen, rekao je Božić.

Na sreću studenata Univerziteta u Sarajevu, čiji fakulteti koriste video platforme, održani su i online ispiti, koji su kako saznajemo prošli veoma dobro.

Fakulteti u RS nisu imali taj vid ispita, a razlog tome može biti opreznost od eventualnog prepisivanja u toku online ispita, informatička nespremnost da se taj vid projekta realizuje ili jednostavno neorganizovanost ustanova.

– Organizovanje ispita na daljinu je isključivo u nadležnosti resornog ministarstva i još uvijek nismo dobili nikakve instrukcije u vezi sa tim, kazao je Draga Mastilović za „Direkt“.

Psiholog Vildana Milavić smatra da je tradicionalno učenje u svakom slučaju efikasnije, dok online nastava ostavlja dosta prostora za kreativnost studenata. Frustrirajući faktor može biti to što je ovo trenutno jedini raspoloživi način za sprovođenje procesa obrazovanja, te se izazovi moraju prihvatiti.

– Slanje gotovog materijala putem kojeg bi studenti mogli da usvoje neke činjenice je posve neefikasan način podučavanja. Na taj način se isključuje mogućnost analitičkog i kritičkog mišljenja i ostavlja se samo mogućnost reproduciranja ponuđenih informacija. Taj format podučavanja smatram beznačajnim, rekla je Milavić za „Direkt“.

Važno je naglasiti da je učenje na daljinu koliko–toliko profunkcionisalo i da će učinkovitost zavisiti od truda predavača, ali svakako i studenata.