SPUS traži da Skupština KS ne razmatra Nacrt Zakona o visokom obrazovanju

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) je zatražio od kantonalne vlasti da sa dnevnog reda predstojeće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo povuče Nacrt zakona o visokom obrazovanju.


UNSA
UNSA

U obrazloženju zahtjeva istakli su ocjenu da je riječ o istom Nacrtu Zakona koji je prošle godine predložila bivša ministrica visokog obrazovanje Melika Husić-Mehmedović.

– Nacrt Zakona u proteklih godinu dana u skoro pa identičnom tekstu se dva puta nalazi u proceduri kreiranja te njegovog parlamentarnog života. Podsjećamo, zbog ovog zakona je, prethodna ministrica Husić-Mehmedović podnijela neopozivu ostavku te je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 8.11.2021. premijer Edin Forto (NS) povukao Nacrt Zakona o visokom obrazovanju sa dnevnog reda, napomenuli su.

U SPUS-u su podsjetili da je predloženi Nacrt Zakona bio neprihvatljiv velikom broju studenata i akademskih radnika.

– Na opće zaprepaštenje taj tekst Zakona se ove godine ponovo pojavljuje sa svim spornim stavkama, koje je akademska zajednica jedinstveno sa širom društvenom javnosti, problematizirala te uslijed koje je nastupilo nezadovoljstvo i javna kritika. Za prisjetiti se pisma kojeg su potpisali profesori i asistenti sarajevskih fakulteta, negativnih mišljenja Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Vijeća Ekonomskog fakulteta, javnih saopćenja SPUS-a kojima smo upozoravali da je cilj Zakona povećanje kantonalnog budžeta, a ne kvaliteta visokog obrazovanja, istakli su.

Također su podsjetili da su kantonalni zastupnici i iz vlasti i iz opozicije naveli da neće podržati ovaj zakon. Tvrde da niti jedan SPUS-ov amandman nije prihvaćen.

– Kao predstavničko tijelo svih studenata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), SPUS je sa svojim asocijacijama matičnih fakulteta ove ponovo uložio amandmane kojima bi se sporni tekst pokušao prilagoditi, ukoliko da ne oduzima prethodno stečena prava, kada već u samom tekstu zakona nije naglašena nijedna pozitivna promjena, već strogo kršenje ustaljenog nastavnog procesa na UNSA-i. Navedeni amandmani skoro u potpunosti su odbačeni u Nacrtu Zakona, naglasili su.

S obzirom na prethodno navedeno, pozvali su kantonalnu vlast da iz skupštinske procedure povuče Nacrt Zakona o visokom obrazovanju. Smatraju da će time pokazati odgovornost prema mladima, a da će u suprotnom otežati i unazaditi mlade. Skupštinska sjednica je zakazana za 29. april.