Kako da izabereš smještaj kao student u Sloveniji

Čestitamo, primili su te na željeni fakultet u Sloveniji! Sada je vrijeme da zaista kreneš da se spremaš. Jedan od najvažnijih koraka u tom procesu je pronalazak tvog novog doma. Uzbudljivo, zar ne? Ali može da bude i stresno. Zato ćemo u ovom tekstu pokušati da ti pomognemo da odlučiš koja vrsta smještaja je za tebe najbolja i kako da ga pronađeš.


Studentski smjestaj

U Sloveniji imaš nekoliko opcija na raspolaganju: možeš da iznajmiš privatan smještaj (sobu ili stan), ali možeš i da se odlučiš za studentski dom.

Da li je za privatni smještaj za mene?

Prednost privatnog smještaja je veći komfor i privatnost, koji nisu jače strane života u domu. Ukoliko si osoba koja je povučenija, važno ti je da imaš vreme za sebe i mir, ne voliš previše da dijeliš sa drugima i ne žudiš za konstantnim druženjem, vjerovatno bi ti više prijao život u privatnom smještaju.

Iako ćeš stan možda dijeliti sa cimerima, lakše je održavati urednost i higijenu kada je manji broj ljudi u jednom prostoru. Ukoliko ne podnosiš nered i važno ti je da kuća uvijek bude besprijekorno čista, lakše ćeš to postići u iznajmljenom stanu nego u domu.

Da li mogu da ga priuštim?

Prosječna cijena iznajmljivanja studentske sobe u Ljubljani je oko 280 €, a u cijenu su uključeni svi troškovi. Cijene stanova variraju od lokacije i veličine, a za iznajmljivanje cijelog stana najbolje je da probaš da nađeš cimere, jer cijene nisu niske. Cijene su najviše u prijestonici i na primorju (Kopar, Izola). U ostalim gradovima cijene su prihvatljivije.

Velika prednost Slovenije je u tome što rastojanja između gradova nisu velika. Možeš da živiš u malom gradu i da putuješ do Ljubljane 30-40 minuta autobusom.

Da li je smještaj u studentskom domu za mene?

S druge strane, život u domu je jedno sasvim posebno iskustvo. Studentski dom je mjesto na kom se prave brojne uspomene, stiču prijateljstva (možda i više od toga), i doživljavaju nezaboravni momenti. Takođe, on ti omogućava da znatno brže upoznaš društvo i stekneš širu mrežu poznanstava. Ako si društvena osoba koja voli da bude okružena ljudima, koja je spontana i ne smeta joj da deo svoje privatnosti žrtvuje zarad socijalnih odnosna, onda je dom pravi izbor za tebe. U domu je uobičajeno da se stvari među studentima dele, što nekad može da se desi i bez pitanja i tvog odobrenja!

Osim nižeg nivoa privatnosti, život u studentskom domu podrazumojeva još neke specifičnosti. Postoje pravila koja stanari moraju da poštuju, kao što su održavanje higijene, iznošenje smeća itd.

Kakvi su troškovi?

Život u domu je svakako pristupačniji od iznajmljivanja privatnog smještaja (a i uvojek možeš da se ogrebeš za parče pice).

U Sloveniji postoje i državni i privatni domovi. U Ljubljani kao stranom studentu, šanse za smještaj u državnom domu su – jako male . Zato, ukoliko planiraš da studiraš u projestonici, možeš da biraš između privatnog doma i stana. S druge strane, u Mariboru, Novoj Gorici ili Kranju postoje državni domovi u kojima i strani studenti mogu da nađu smeštaj bez većih poteškoća.

Privatni domovi se nalaze u većim gradovima u (u Ljubljani, Kopru, Mariboru). Približne cojene mjesečne kirije (uključujući komunalije) se kreću oko 110-200 € u dvokrevetnoj sobi, odnosno 200-250 € u jednokrevetnoj. Gotovo svuda se plaća depozit u visini jedne ili dvoje mjesečne kirije.

Važno je i napomenuti da prije useljenja treba da provjeriš tačno šta je sve uključeno u cijenu. Ovo važi i za privatne domove i za stanove. Korištenje nekih usluga (npr. pranje veša ili internet) možda se dodatno naplaćuje.