SPUS: Pozivamo Vladu KS i Skupštinu na odgovornost, problem povrata školarina se mora riješiti ekspresno

"Odbijanjem povrata školarina pogođeni su studenti fakulteta koji iziskuju najviše školarine, koje dosežu do sedam hiljada KM."


studenti
Foto: SPUS UNSA

Veliku zabrinutost studenata Univerziteta u Sarajevu izazvale su informacije da prestaje važiti ranija odluka kantonalne vlasti o neplaćanju školarine za studenate koji su svojim trudom i postignutim rezultatima stekli pravo da ju ne plaćaju.

Na ovu temu oglasio se i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu. Saopštenje SPUS-a prenosimo u cjelosti:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

“Kao što je poznato i široj javnosti, nakon višemjesečne borbe za oslobađanje od plaćanja školarina, zakazana je i hitna sjednica Skupštine KS na kojoj će se govoriti i tražiti rješenje za prethodno navedeno pitanje. Nažalost, ne možemo biti zadovoljni kasnom reakcijom, s obzirom da se iz redova Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu već od prve prepreke koja se desila početkom 2023. godine urgiralo i tražilo rješenje ovog slučaja.

Neshvatljivo nam je da ovaj problem koji traje već mjesecima nije na vrijeme riješen, nego su studenti dovedeni do zida, pod prijetnjama da neće moći polagati ispite dok ne uplate školarine. Da bi situacija bila još više otežana, tim odbijanjem povrata školarina pogođeni su studenti fakulteta koji iziskuju najviše školarine, koje dosežu do sedam hiljada KM. Slušajući priču iz javnosti o bitnosti povećavanja broja školovanih mladih ljudi, nije nam jasno, ko i pod kojim težnjama pokušava da studentima oteža školovanje i omrzne njihovu državu.

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta apeluje na ispunjenje obećanja o oslobođenju plaćanja školarine

Radi transparentnosti, na zahtjev za hitnim sastankom sa članovima Vlade KS koji smo dostavili 01.06., nikada nismo dobili odgovor. Želimo da vjerujemo kako prethodno navedeni nisu imali vremena za sastanak, radi rješavanja ovog studentskog problema.

Pozivamo članove Vlade KS, zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i sve one koji imaju povezanost sa mogućnošću rješavanja problema neizvršenja povrata školarina studentima sa prosjekom iznad 8, na iznimnu odgovornost prema tim mladim ljudima koji će u budućnosti da budu osnova i oslonac razvoja naše nam domovine.

Školarine studentima!”

Podsjećamo, u toku je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo sa samo dvije tačke dnevnog reda: sigurnost u saobraćaju i problem s plaćanjem školarina studenata Medicinskog i Stomatološkog fakulteta.

Rektor o problemu studenata medicine: Univerzitet ne može platiti njihove troškove