Sporazum o zapošljavanju bh. radnika u Kataru nudi čvrst pravni okvir

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar nudi čvrst pravni okvir za zapošljavanje radnika iz BiH u toj državi, te im nudi sigurnost na radu.


Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH; Foto: Novo Vrijeme
Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH; Foto: Novo Vrijeme

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar nudi čvrst pravni okvir za zapošljavanje radnika iz BiH u toj državi, te im nudi sigurnost na radu, rekao je za Agenciju Fena direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić.

Pojašnjavajući spomenuti sporazum koji je prije nekoliko dana potpisao ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija  prilikom zvanične posjete Državi Katar s bh. delegacijom, Delić je istaknuo da će svi potpisani ugovori u BiH  biti ovjereni i deponovani u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH i Ambasadi Države Katar u BiH, a oni potpisani u Kataru u Ministarstvu rada Države Katar i Ambasadi BiH u Državi Katar, preosi portal “Novo Vrijeme”.

– Sporazum predstavlja pravni okvir za zapošljavanje naših građana u Kataru. Svega nekoliko država u svijetu ima ovakav sporazum s Katarom, dok većina ima samo odobrene kvote za zapošljavanje svojih građana. To dovoljno govori o predanosti Katara da naši građani budu osigurani na radu u ovoj državi, te da sve bude usklađeno sa zakonima naše dvije zemlje. Sporazum predstavlja jednu novu šansu za zapošljavanje bh. građana u inozemstvu, a koja će tačno zanimanja i profili biti traženi i koji broj naših građana će dobiti posao, to će odrediti potrebe na katarskom tržištu rada, istaknuo je Delić.

Ugovor o radu koji je dio aneksa Sporazuma, kako kaže, osigurava sve potrebne informacije o uvjetima rada, iznosu plaće, otpremnini, godišnjem odmoru, plaćenom putovanju iz BiH u Katar i obratno, zdravstvenim uslugama i smještaju, tako da će bh. građani imati dovoljno informacija do ocijene da li su im pruženi uvjeti dovoljni za zasnivanje radnog odnosa.

– Sam radni odnos može trajati godinu ili dvije godine uz mogućnost produženja, ukoliko se i radnik i poslodavac o tome dogovore. Sadržaji zaključenih ugovora se ne mogu mijenjati osim ako idu u korist radnika, dodao je Delić.

Prilikom posjete Kataru, 6. i 7. aprila, ministar Lagumdžija je svojim sagovornicima predočio i projekte, odnosno moguće načine podrške Države Katar razvoju bosanskohercegovačke ekonomije formulirane od zajedničkog ekspertnog tima koji su formirali predsjedavajući Predsjedništva BiH i ministar vanjskih poslova BiH.

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar, kako je tad istaknuto,  omogućit će državljanima BiH da prvi put na legalan način, uz garancije obje države potpisnice, pristupaju tržištu rada u Državi Katar, a što će, između ostalog, omogućiti i učešće bh. građevinske operative na vrlo zahtjevnim projektima pripreme Katara za domaćinstvo sjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Posebno je istaknuo značaj potpisanog Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Kataru naročito ako se ima u vidu činjenica da je za naredne dvije godine Država Katar iskazala potrebu za upošljavanjem oko pola miliona radnika različitih profila.

(Agencije/NovoVrijeme.ba)