Novih sedam lokalnih zajednica u GOLD projektu

Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), podržan od strane američke i švedske vlade, ozvaničio je saradnju sa sedam lokalnih zajednica koje gravitiraju Tuzli.


Foto: Arhiva; eKapija.ba
Foto: Arhiva; eKapija.ba

Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), podržan od strane američke i švedske vlade, ozvaničio je saradnju sa sedam lokalnih zajednica koje gravitiraju Tuzli.

Memorandum o razumijevanju potpisali su David Barth, direktor misije USAID-a u BiH, zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić, načelnici općina Gračanica Nusret Helić, Tešanj Suad Huskić, Živinice Hasan Muratović, i u ime općina Gradačac Mustafa Šakić, pomoćnik načelnika za privrede, razvoj i finansije, Lukavac Zuhdija Hrvatović, pomoćnik načelnika za budžet i finansije, i Srebrenik Damir Hodžić, zamjenik načelnika.

Tom prilikom David Barth naglasio je da je iznalaženje sistematskih rješenja za smanjenje visoke stope nezaposlenosti ključni prioritet za sve nivoe vlasti.

U proteklom periodu USAID/Sida GOLD projekat u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, kantonalnim vladama i zavodima za zapošljavanje, općinama, i lokalnim razvojnim agencijama pomogao je otvaranje preko 500 radnih mjesta u tekstilnoj, automobilskoj, elektro i hemijskoj industriji u Bužimu, Konjicu, Olovu, Visokom, Vogošći, i Zavidovićima.

Sedam kompanija učesnica USAID/Sida GOLD projekta će kroz investicije u proširenje svojih proizvodnih kapaciteta, pored otvaranja radnih mjesta, doprinijeti povećanju izvoza i jačanju konkurentnosti zemlje.

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. USAID/Sida GOLD projekat razvija model održivog lokalnog ekonomskog razvoja pri čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskog razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji kao temelj za održiv ekonomski rast.

(profitiraj.ba)