Spojite ugodno s korisnim: Pogledajte koje društvene igre potiču kreativnost

Ako znaš zaigrati samo "Čovječe ne ljuti se“, bez ljutnje, ali vrijeme je da nešto promijeniš. Evo i prijedloga.


Friends playing game together at home
Ilustracija: Envato

Razvoj komunikacijskih vještina, širenje vokabulara, jačanje strateškog načina razmišljanja, mašte i kreativnosti… To su samo neke od prednosti igranja društvenih igara!

Stanovnici otoka Catan

Strateška društvena igra koja će zasigurno prodrmati kreativnost cijele tvoje ekipe je Settlers of Catan. Igra se uz pomoć ploče i heksagona koji svaki put čine drugačiju mapu otoka Catan. Cilj igre je postati najjača osoba na otoku, a to ćeš ostvariti prikupljanjem resursa te gradnjom gradova, mjesta i cesta. Uz ovu igru učiš ponešto o kreativnosti, ali i o pregovaranju i raspodjeli resursa. Najbolje od svega je to što je igra uvijek iznova drukčija, zbog čega zabave nikad ne nedostaje.

Ekipa na lego zadatku

Ako voliš legiće, ova će ti se igra sigurno svidjeti! Okupi društvo, podijelite se u minimalno dva tima i izaberite moderatora. Osoba koja moderira igru ima poseban zadatak – izgraditi građevinu koju će timovi pokušati rekonstruisati. Kada moderator izgradi objekt, predstavnici timova imaju 10 sekundi da zapamte kako izgleda izgrađena građevina. Kako bi igra bila što zanimljivija, nije dozvoljeno fotkanje, skiciranje ni uzimanje bilješki. Tim za rekonstrukciju mora iskoristiti vođino pamćenje, komunikacijske vještine i kreativnost – i to sve u limitiranom vremenu do 20 minuta. Pobjeđuje tim koji najbolje „skine“ prvobitni objekt, prenosi pvzg.hr.

Nemoj reći tabu riječi

Tražiš li zabavan način kako ojačati svoju kreativnost, komunikacijske vještine i timski duh, zaigraj Tabu! Sve što trebaš je dobro objasniti dobivenu riječ bez korištenja ključnih riječi i još nekoliko pojmova na izvučenoj kartici. Također igraš u timu i imaš ograničeno vrijeme, a cilj je imati što više tačnih odgovora u svakoj rundi. Garantirano ti je da ćeš se nasmijati do suza, a usput itekako radiš na sebi.

100 upotreba za…

Često čuješ da neki predmet možeš upotrijebiti za 100 stvari, ali vjerujemo da ti nikada nije palo na pamet prebrojati sve moguće načine upotrebe. Prihvati izazov, okupi ekipu i probajte osmisliti 100 različitih upotreba za neki predmet. Vjerojatno će vam brzo ponestati ideja, ali nemojte odustati tako lako. Rješenja ne moraju biti realna. Zapravo, što su rješenja neobičnija – to su bolja. Pustite mašti na volju i rasplamsajte kreativnost.

Preživi (s društvom) apokalipsu na pustom otoku

Želiš li probuditi kritičko i kreativno razmišljanje, okupi svoj tim i okušajte se u igri preživljavanja. Zamislite da ste na pustom otoku na kojemu je upravo počelo užasno nevrijeme koje ne znate kako ćete preživjeti. Razmijenite među timovima popis svakodnevnih predmeta koji se mogu koristiti tokom preživljavanja. Osmislite kreativno i inovativno rješenje, a onda ga predstavite i drugim timovima. Smijeha, inovativnosti i kreativnih ideja neće manjkati, sigurni smo!