Sparkasse Banka i Fondacija Mozaik nastavljaju saradnju, podrška projektu Social Impact Award

Kako bi podržala razvoj poduzetničkog duha kod mladih, Sparkasse Banka sa svojom matičnom kućom Steiermärkische Sparkasse i ove godine nastavlja pružati podršku projektu Social Impact Award (SIA) koji u BiH provodi Startup studio Fondacije Mozaik.


56211927 feb8 414e bb66 7106397db3df

Nagrada za društvene promjene (SIA) predstavlja najveći europski program za promociju društvenih biznisa među mladima. Program se sastoji iz tri dijela: edukacije, inkubacije i nagrade za najbolje ideje zasnovane na inovativnim rješenjima za najveće društvene probleme. Bilo da je riječ o pokretanju javne kuhinje, edukativnim ili ekološkim aktivnostima, sve ideje su dobrodošle.

Advertisements

Poziv za prijave na Social Impact Award otvoren je na platformi lonac.pro i trajat će do 11. maja 2021. godine. Priliku da kroz dvomjesečni program inkubacije uz mentorsku i finansijsku podršku razviju i unaprijede svoje društveno korisne ideje i biznise u okviru ovog projekta dobit će 12 mladih bh. poduzetnika i poduzetnica.

Nakon toga, četiri najbolje ideje osvojit će dodatnih 2.000 KM, mentorsku podršku, besplatno učešće na međunarodnom SIA samitu u Pragu, priliku da apliciraju za zajednička ulaganja i početni kapital do 40.000 KM, kao i mogućnost za kreditno finansiranje kroz “Korak po korak” program Sparkasse Banke.

– Podrška Nagradi za društvene promjene (SIA) je jedan u nizu projekata koji će Sparkasse Banka podržati u 2021. godini s ciljem aktivnog djelovanja na razvoju poduzetničkog potencijala kod mladih. Ovaj projekt je odlična prilika da unaprijede svoja znanja i vještine, unesu pozitivne promjene u svoje zajednice, razmišljaju u smjeru ekonomskog osamostaljivanja i razvijaju svoje poduzetničke ideje. Ovakvo pozitivno ohrabrenje mladih je vrlo bitno za osnaženje malog biznisa u Bosni i Hercegovini, kao jednog od glavnih generatora privrednog rasta i ekonomskog oporavka zemlje u periodu pandemije Covida-19, istakli su iz Direkcije za marketing, komunikacija i kvalitet usluge Sparkasse Banke.

Advertisements

Social Impact Award osnovao je 2009. godine Institut za poduzetništvo i inovacije u sklopu Fakulteta za biznis i ekonomiju u Beču. Program koordinira Impact Hub u Beču, u suradnji s lokalnim partnerima u 18 zemalja svijeta. SIA svim učesnicima nudi besplatnu seriju radionica za razvoj ideje i stjecanje novih znanja, kao i priliku da se upoznaju s lokalnom zajednicom društvenih poduzetnica i poduzetnika.

U ovom programu do sada je učestvovalo više od 3.800 mladih iz 40 bh. gradova, a 34 pobjedničke ideje finansijski su nagrađene s više od 85.000 eura.

– U Startup studiju Fondacije Mozaik smo sretni da, bez obzira na COVID i sve nedaće koje su nas kao društvo zadesile, s našim partnerom Sparkasse bankom, mladima u BiH i ove godine možemo pružiti priliku da se povežu s preko 150 mladih iz 18 država svijeta, razmijene ideje i razviju društvene biznise kojim će doprinijeti poboljšanju životnih uslova u svojim lokalnim zajednicama, kazao je Avdo Halilović, koordinator SIA u BiH.