Slovenija: Nova destinacija za master studije

Odluka o upisu na master studije može da bude motivisana različitim faktorima: nada u bolju poziciju i veću konkurentnost na tržištu rada; više znanja i veća stručnost u oblasti kojom se bavimo; veća mogućnost za zaposlenje; intelektualna avantura, ali i želja za promenom sredine. U većini slučajeva naša odluka je kombinacija svega pomenutog. Upravo zbog toga, treba dobro da razmislimo pre nego što odaberemo studijsku destinaciju koja će na najbolji način odgovoriti našim profesionalnim ambicijama i akademsku potrebama.


biblioteka

Sa šest univerziteta i 49 visokoškolskih ustanova, Slovenija se posljednjih godina izdvaja kao jedna od najatraktivnijih studijskih destinacija za nastavak akademske karijere. Svi studijski programi se odvijaju po Bolonjskom procesu na tri stepena i akreditovani su od strane Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju.

Kako bi upisali master studije kandidati iz stranih zemalja na osnovnim studijama moraju da steknu najmanje 180 ETS bodova da bi steli uslov da konkurišu. Prijemni ispiti za upis se ne polaže, osim na umjetničkim školama i u određenim slučajevima, a studije traju većinoma dvije godine.

Ono što je najvažnije za potencijalne studente je to da je diploma stečena u Sloveniji priznata i ravnopravno tretirana u svim zemljama Evropske unije, kao i u cijelom svijetu. Dakle, ukoliko steknete diplomu master studija na nekom od slovenačkih fakulteta imaćete odličnu startnu poziciju na evropskom tržištu rada, a samim tim i veće šanse za zaposlenjem. Ukoliko se odlučite da ostanete u Sloveniji bićete jednako vrednovani kao i slovenački kandidati.

Nastava na master studijama odvija se na slovenačkom jeziku, dok su neki programi dostupni i na engleskom. Studenti iz zemalja u regionu savladavaju slovenački bez većih problema obzirom na jezičku bliskost. U svakom slučaju, preporučljivo je da svi budući master studenti steknu određen nivo predznanja slovenačkog jezika prije početka studija.

Pored navedenih benefita postoji i nekoliko začkoljica koje potencijalnim studentima iz inostranstva može da predstavlja ozbiljan problem. Nedovoljno informisani i slabo pripremljeni, studenti iz inostranstva često se samostalno i pomalo naivno upuštaju u ovu nezgodnu birokratsku avanturu. Rezultat takve odluke može da bude izuzetno neprijatan – neupisivanje na master studije i odlaganje upisa do sljedeće godine.

Za razliku od većina zemalja u regionu, u Sloveniji u najvećem broju slučajeva nije se moguće upisati na bilo koju oblast master studija. Potrebno je da potencijalni kandidati odaberu istu ili srodnu oblast svojih osnovnih studija. U suprotnom, morali bi da polože diferencijalne ispite.

Kako vam se ne bi dogodio neki od ovih previda zbog kog možete da izgubite cijelu studijsku godinu, savjetujemo vam da se oslonite na podršku profesionalaca.

Agencija 2TM ima dugogodišnje iskustvo sa upisom stranih studenata, kao i izvanredno izgrađene odnose sa svim visokoškolskim institucijama u Republici Sloveniji. Stručnjaci agencije posjeduju sve neophodne informacije vezane za upis kao i uvid u sve upisne rokove. Oni će u vaše ime voditi cijelu upisnu proceduru: od predaje dokumenata do upisa na fakultet, kao i kompletnu komunikaciju sa administracijom odabranog fakulteta.

Ukoliko želite sigurno da se upišete master studije u Sloveniji, kontaktirajte stručnjake 2TM na education@2tm.si ili putem Facebooka. Oni su tu da vam pruže svu neophodnu podršku u ostvarenju vaših akademskih i profesionalnih ambicija.

Izaberite sigurnu budućnost, upišite master studije u Sloveniji sa 2TM.