Slovenija – besplatna studentska destinacija

Studijski programi u Sloveniji realizuju se na šest univerziteta, 38 samostalnih visokoškolskih ustanova i 49 viših škola po Bolonjskom procesu, a svaki studijski program akreditovan je od Ministarstva za visoko školstvo, nauku i tehnologiju.


besplatne studije u Sloveniji

Ako govorimo podrobnije o prednostima upisa i daljeg školovanja u Sloveniji, možemo vam nabrojati čitav spisak.

Prva u nizu olakšica koje studentski život čini ljepšim i lakšim su potpuno besplatne studije na svim državnim fakultetima i višim školama u Sloveniji. Ovo važi i za sve građane Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, kao i za građane EU.

Prilikom upisa na visokoškolske ustanove u Sloveniji u većini slučajeva nije potrebno polagati prijemne ispite (po pravilu, polaganje prijemnih ispita je neophodno samo prilikom upisa na umjetničke fakultete), kao ni ispit iz znanja jezika. To znači da je budući student (a i njegovi najbliži) tokom upisa oslobođen tereta brige, koja je zapravo sasvim suvišna.

Nakon upisa na fakultet studenti dobiće boravišnu dozvolu po osnovi studija što će im omogućiti bolju mobilnost unutar šengenske zone. Ljubljana kao glavni i najveći grad u Sloveniji dobro je povezana sa svim evropskim destinacijama i predstavlja odličnu polaznu tački za neku buduću studentsku avanturu.

Diploma stečena u Sloveniji priznata je u EU i skoro svim ostalim državama na svijetu. Studenti iz bivše Jugoslavije koji završe studije u Sloveniji imaće već šanse za idealno zaposlenje u svojim zemljama, ali i bolji plasman na svetskom tržištu rada ako se odluče da krenu dalje.

Za razliku od većine zemalja EU, studenti u Sloveniji mogu da rade potpuno legalno  preko agencije koja se zove  Studentski servis. Zarađen novac može bez problema da pokrije sve troškove studentskog života. Za mnoge od studenata ovo će biti i prvo radnu iskustvo u EU.

Slovenija kao jaka socijalna država subvencionira ishranu svojim studentima. Ovo znači da za cijenu od samo nekoliko eura studenti mogu da ručaju u nekim od najboljih restorana, ili ako su u žurbi, da gricnu nešto u nekom od brojnih lanaca brze hrane.

Svim studentima dostupni su i međunarodni programi razmjene studenta. Najpoznatiji program je Erasmus+.

Za studente iz bivše Jugoslavije kulturna i jezička barijera je minimalna. Slovenački jezik veoma je sličan i jako brzo se uči. Međutim, u želji za internacionalizacijom svojih visokoobrazovnih institucija sve više studijskih programa na slovenačkim fakultetima dostupno i na engleskom jeziku.

Kompanija 2ТМ nudi stranim studentima koji su se upisali na visokoškolske ustanove u Sloveniji da pohađaju kurseve jezika. Uz njihovu pomoć ćete ovladati slovenačkim na nivou koji će vam omogućiti da u potpunosti razumijete nastavni materijal, da komunicirate sa kolegama i profesorima i da se osjećate prijatno na fakultetu i u svakodnevnom životu.

Važno: 2TM sarađuje samo sa akreditovanim predavačima i školama jezika. Zahvaljujući tome kvalitet nastave je zagarantovan.

Pored pitanja vezanih neposredno za upis, pojavljuje se i veoma važno pitanje vezano za svakodnevni život — gdje živeti?

Pobrinite se za karijeru još za vreme studija: odakle početi, šta raditi za vrijeme studija, šta raditi po završetku fakulteta.

Klijenti 2TM navode da su izuzetno zadovoljni kvalitetom studijskih programa, ali i načinom života u Sloveniji uopšte. Svake godine uspješno upisujemo sve više i više stranih studenata, imajte povjerenja i vi, pišite nama na education@2tm.si. Također, možete nas pronaći i na Facebooku.