Školovala se na Univerzitetu u Tuzli: Profesorica Edvina Bešić i njen tim dobili prestižnu nagradu u Austriji

Profesorica Edvina Bešić i njen tim nagrađeni za rad u obrazovnoj inkluziji od strane Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke i istraživanja u Austriji.


edvina basic
Edvina Bešić / Foto: Facebook

Profesorica Edvina Bešić i njen tim nagrađeni za rad u obrazovnoj inkluziji od strane Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke i istraživanja u Austriji. Radost na Štajerskom univerzitetu za obrazovanje bila je velika kada su primili “Diversitas” nagradu vrijednu 25.000 eura, za inkluziju.

 – Sjajno je što smo dobili ovu nagradu za temu “Digitalizacija i inkluzija”. Projekti poput Erasmus+ projekta DigIn posebno su važni kako bi se djeci sa poteškoćama u razvoju omogućilo učešće u obrazovanju u kulturi digitalnosti, kaže Edvina.

Edvina se školovala na Univerzitetu u Tuzli, a njen fokus su psihologija i edukacija. Godine 2012. preselila se u Graz radi daljeg školovanja, završavajući master studije na Karl-Franzens-Universität Graz. 2018. godine odbranila je doktorat na istom univerzitetu na temu: “Inkluzivno obrazovanje korak dalje: stavovi i prakse u austrijskim školama”.

Od 2014. do 2018. godine radila je kao asistentica na fakultetu. Potom je dvije godine radila kao postdoktorski istraživač. Od 2020. godine je profesorica za inkluzivnost na Štajerskom univerzitetu za obrazovanje.

 – Snažno predlažem bh. univerzitetima da uspostave saradnju sa Edvinom i da se njena praksa podijeli sa bh. školama, napisao je dr Edhem Čustović.

Bosanskohercegovačka 🇧🇦 profesorica Edvina Bešić i njen tim nagrađeni za rad u obrazovnoj inkluziji od strane Federalnog…

Posted by Dr. Edhem Čustović on Thursday, 29 December 2022