Šesta godišnjica smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč

Prije šest godina na pješačkom prijelazu u sarajevskom naselju Marijin Dvor ugašen je život dvije studentice. Njihov život prekinuo je ubica Sanjin Sefić, koji je krećući se svojim vozilom brzinom od 105 kilometara na sat udario Editu i Selmu, a nakon što ih je usmrtio, pobjegao je s mjesta nesreće.


selma i edita

Njihov život prekinuo je Sanjin Sefić, koji je krećući se svojim vozilom brzinom od 105 kilometara na sat, a nakon što ih je usmrtio, pobjegao je s mjesta nesreće.

Pod pritiskom javnosti tada je smijenjen i komesar MUP-a KS Vahid Ćosić, a u dvorištu Filozofskog fakulteta koji su Selma i Edita pohađale, podignut je spomenik ubijenim studenticama.

selma i edita spomenik

Sefić je 11. oktobra, u jutarnjim satima prešao državnu granicu između Bosne i Hercegovine i R Srbije, a uhapšen je 12. oktobra u Novom Sadu. BiH je izručen dva mjeseca kasnije.

Tužilaštvo je dokazalo da je Sefić prošao kroz crveno svjetlo očevim Golfom 6 i da je vozio neprilagođenom brzinom kad je oborio djevojke koje su prelazile ulicu na pješačkom prelazu kada je bilo upaljeno zeleno svjetlo za pješake.

Sanjin Sefic

Sanjin Sefić proglašen krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč, te mu izreklo kaznu od 17 i po godina zatvora. Tu odluku je donijelo Vijeće Kantonalnog suda na ponovljenom suđenju u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović.

U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, odnosno od 12. oktobra 2016. godine.