Šest zanimljivosti koje možda niste znali o Nobelovoj nagradi

Nobelova nagrada se dodjeljuje jednom godišnje i jedna je od najvrijednijih nagrada na svijetu. Nagrada je ustanovljena 1895. godine po želji švedskog naučnika Alfreda Nobela, a prvi put je dodjeljena 1901. godine.


nobel 1570695829

Ova nagrada se dodeljuje poslednjih 117 godina, a svake godine ima više od 200 nominovanih. A da li znate koja su pravila za dobijanje Nobelove nagrade? Ko je bila prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu? I ko je sve odbio nagradu?

Ovom prilikom vam predstavljamo nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o Nobelovoj nagradi, prenosi mreza-mira.net.

1. Dakle, želite da dobijete Nobelovu nagradu? Ovo su pravila

Koliko god to želeli, ne možete sami sebe nominovati za Nobelovu nagradu – neko drugi to mora učiniti umjesto vas. Morate biti živi u vrijeme nominacije. A ako ste nominovani, vjerovatno nećete ni saznati, osim ako ne pobjedite. Svake godine ima više od 200 nominovanih za razne nagrade, od kojih mali broj uđe u uži izbor. Imena kandidata, kao i onih koji su ušli u uži izbor, čuvaju se u tajnosti 50 godina, dijelom kako bi se spriječilo lobiranje u ime kandidata.

2. U suštini, nagrada za ekonomiju i nije Nobelova nagrada

Testamentom Alfreda Nobela utvrđeno je stvaranje pet nagrada: za fiziku, hemiju, medicinu, mir i književnost. Međutim, 1969. godine dodjeljena je i šesta nagrada. Povodom tristote godišnjice postojanja, Centralna banka Švedske je 1968. godine stvorila zadužbinu za finansiranje nove nagrade, uvažavajući dostignuća u ekonomskim istraživanjima. Poznata kao “Nagrada Švedske banke u ekonomskim naukama u sećanje na Alfreda Nobela”, dobitniku dodeljuje Švedska akademija nauka u saradnji sa nagradnom komisijom.