Šest zanimljivosti koje možda niste znali o Nobelovoj nagradi

 Šest zanimljivosti koje možda niste znali o Nobelovoj nagradi

Nobelova nagrada se dodjeljuje jednom godišnje i jedna je od najvrijednijih nagrada na svijetu. Nagrada je ustanovljena 1895. godine po želji švedskog naučnika Alfreda Nobela, a prvi put je dodjeljena 1901. godine.

3. Mahatma Gandi nikada nije dobio Nobelovu nagradu

Počevši od 1937. godine, indijski vođa Mahatma Gandi je nominovan pet puta za nagradu. Njegova poslednja nominacija je stigla samo nekoliko sedmica nakon njegovog atentata u januaru 1948. godine. U tom trenutku u svojoj historiji Nobelov odbor nikada nije dodjelio nagradu posthumno, iako je prvobitna povelja ovo dozvoljavala u olakšavajućim okolnostima. Međutim, komisija je utvrdila da Gandi za sobom nije ostavio nikakve odgovarajuće nasljednike, ili organizacije sposobne da prihvate nagradu. Umjesto toga komisija je odlučila da nikome ne dodjeli nagradu za mir, navodeći da ne postoje “odgovarajući živi kandidati” vrijedni nagrade. Godine 2006, više od 50 godina nakon Gandijeve smrti, komisija je javno priznala propust, izrazivši žaljenje što Gandi nikada nije dobio nagradu.

4. Za Kirijeve Nobelova nagrada je bila porodična stvar

Marija Kiri je 1903. godine postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu kada je sa svojim mužem Pjerom nagrađena za fiziku. Osam godina kasnije, Marija je dobila i drugu Nobelovu nagradu, ovog puta samostalno i to na polju hemije. Irena Kiri, ćerka Marije i Pjera, je 1935. godine je dobila Nobelovu nagradu za hemiju, koju je podjelila sa svojim mužem Frederikom Žolijom. To je pet nagrada za samo dvije generacije. Godine 1965, zet Marije i Pjera, Henri Lebousi, bio je izvršni direktor Unicefa kada je ova organizacija dobila Nobelovu nagradu za mir.

5. Prva žena Alberta Ajnštajna, Mileva Marić, je dobila novac od njegove Nobelove nagrade

Brak fizičara Alberta Ajnštajna i njegove prve žene Mileve Marić od samog početka je bio klimav. Mileva Marić, obećavajuća naučnica, napustila je studije nakon vjenčanja 1903. godine, a ubrzo se posvetila i podizanju njihova dva sina. Ajnštajn je 1914. godine napustio svoju porodicu i preselio se u Berlin, dok su Mileva i dječaci ostali u Švajcarskoj. Dvije godine ranije, Ajnštaj je započeo vezu sa svojom rođakom, Elzom, i ubrzo je natjerao Milevu na razvod. Nakon pet godina pregovora, konačno su prihvatili rješenje. Ajnštajn, koji nikada nije sumnjao u svoje talente, obećao je da će novčanu nagradu od bilo koje buduće Nobelove nagrade povjeriti svojim sinovima, a Milevi je dozvoljeno da raspolaže novcem. Kada je Ajnštajn dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1922. godine, novac je u potpunosti prebačen njegovoj bivšoj ženi.

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

« PRETHODNA STRANICA

NAREDNA STRANICA »

Možda te i ovo zanima?

Osvoji kafe aparat!

Želiš osvojiti vrhunski Caffe Vergnano aparat za kafu, mjesečnu zalihu kafe i spremno dočekati nove ispitne i fakultetske izazove?