Šest velikih kradljivaca vremena u učenju

Čak i kada imate dobru namjeru da završite obaveze oko učenja, u toku jednog dana postoje kradljivci vremena koji će pokušati da vam oduzmu dragocijeno vrijeme.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Postoji šest velikih kradljivaca vremena koji vas ometaju u izvršenju vaših aktivnosti u učenju:

1. Slabo planiranje

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Viktor Igo je jednom rekao: „Gde nema plana, ubrzo zavlada haos.” Učenici i studenti često propuštaju da planiraju. To dovodi do toga da svoju pažnju usmjeravaju na manje bitne stvari, a propuštaju da završe važne poslove. Planiranje aktivnosti je odličan način da ovo spriječite.

2. Nedostatak prioriteta/ciljeva

Ovo je vjerovatno najveći/najvažniji lopov vremena. Utiče na sve što obavljamo i na ličnom i na planu učenja. Oni koji tokom dana ostvare najviše, znaju tačno šta žele da ostvare. Na nesreću, mnogi od nas misle da se ciljevi učenja postavljaju godišnje, a ne dnevno. Rezultat toga je previše utrošenog vremena na nebitne stvari, a ne na stvari koje su važne u našem učenju.

3. Odlaganje

Lijepo je planirati vrijeme, ali je beskorisno ako odgađate vaše obaveze. Najveći lopov vremena nije donošenje odluka, nego izbjegavanje donošenja odluka. Ako već ostavljate nešto za kasnije, gledajte da to budu manje bitne stvari, one koje neće ostaviti posljedice zbog neizvršavanja. Odlaganje nevažnih stvari može imati pozitivnu vrijednost u vašem danu. Veliki problem predstavlja odlaganje važnih stvari.