Šest jednostavnih koraka do položenog ispita

Ispitni rok se približava, a još ukoliko morate i položiti ispite kako biste upisali narednu godinu studija, pritisak zaista ne može biti veći, a time i stres. Čini se da se knjige i skripte samo gomilaju, a broj ispitnih pitanja kao da se duplirao preko noći.


3. Učite sa razumijevanjem

Sve se lakše pamti ukoliko ima smisla. Vi morate pronaći taj smisao i razumjeti ono što čitate. Kada je to jasno, pamćenje nekog sadržaja je logičan ishod. Čak i ako vam je nešto nerazumljivo ili teško za pamćenje, pokušajte da nađete način da sebi to približite, crtajte šeme i tabele, obojite markerom najvažnije, pišite ključne riječi sa strane na marginama, zalijepite stiker, … Napravite sebi asocijaciju na neku temu, lekciju, paragraf.

4. I mozak i tijelo u akciji

Da biste mogli da učite aktivno, nije dovoljno samo da knjiga bude ispred vas. U ležećem položaju, nikako ne možete biti produktivni. Najbolje je da sjedite za stolom u ambijentu koji će biti stimulativan za učenje i u kome vam ništa neće odvraćati pažnju. Da biste bili produktivni i tijelo i mozak vam moraju biti u „pogonu”. Zato prilikom učenja i ponavljanja koristite ruke, čitajte naglas, ili makar pomjerajte usne kao da tiho iščitavate. Nekom je čak zgodnije da stoji dok uči, ili hoda dok se preslušava. Ukoliko, pak, više volite da učite sjedeći, pišite dok učite. To može biti neka vrsta podsjetnika, ključne riječi ili prosto postavljanje pitanja na koje bi odgovor bio paragraf koji iščitavate.