Šest jednostavnih koraka do položenog ispita

Ispitni rok se približava, a još ukoliko morate i položiti ispite kako biste upisali narednu godinu studija, pritisak zaista ne može biti veći, a time i stres. Čini se da se knjige i skripte samo gomilaju, a broj ispitnih pitanja kao da se duplirao preko noći.


Studying
Ilustracija: Envato

Postoji nekoliko tehnika pamćenja čija će vam primjena i te kako olakšati život. Ali, ne zaboravite da vi sami u stvari imate najbolju tehniku učenja koja odgovara samo vama, samo je možda još uvek niste otkrili.

U nastavku pročitajte nekoliko korisnih savjeta kako da pamtite brže, bolje i efikasnije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Koristite mnemotehnike

Mnemotehnike, odnosno specifične mentalne strategije za poboljšavanje pamćenja, koriste se kako bismo lakše usvojili i zapamtili važne informacije. Princip na kojem funkcionišu mnemotehnike je prilično jednostavan. Ukoliko želite da zapamtite neku novu informaciju potrebno ju je dovesti u vezu s nečim poznatim, na taj način nastaju asocijacije koje se skladište u dugoročnom pamćenju i samim time teže ćemo ih zaboraviti.

Kad čujemo ili pročitamo neku riječ ili misao mozak automatski stvara auditivnu, kinestetičku ili slikovnu predstavu o tom pojmu. S obzirom na način na koji vaš mozak stvara predstave i obrađuje podatke moguće je izabrati odgovarajuću mnemotehniku.

2. Imajte selektivni pristup

Čim krenete u školu prvo vas uče da ne treba da učite sve. Treba da izdvojite ono najvažnije, prilagodite ovaj pristup sebi – podvlačite različitim bojama, prepisujte u svesku i pravite bilješke najvažnijih definicija i teza. Najveća umjetnost u učenju i najteža vještina za savladavanje je to da ne učite nepotrebne stvari, već da shvatite suštinu. Dok iščitavate, obratite pažnju na boldirani dio teksta, na grafike, tabele, ilustracije. Te vizuelne predstave su od i te kakvog značenja da putem asocijacija upamtite neki sadržaj. Naravno, tokom predavanja, obavezno obratite pažnju na to šta profesor ističe kao suštinu, to zapišite i prilikom učenja se time rukovodite.