Seksualna afera: Osuđeni profesori Lučić i Durmišević [VIDEO]

Zbog seksualne afere na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, danas su pred Općinskim sudom u Tuzli osuđeni na uvjetne zatvorske kazne profesori Zdravko Lučić i Enes Durmišević. Sudski proces trajao je tri godine, a zbog nemara pravosuđa, na sudu se nikada nisu pojavili najvažniji svjedoci u ovoj aferi, javlja Federalna televizija.


durmisevic lucic

Zbog spolnog odnosa sa studenticom Almom Husarkić profesor Enes Durmišević uvjetno je osuđen na četiri mjeseca. Za seksualnu uslugu Durmišević je studentici Husarkić upisao pozitivnu ocjenu iz predmeta Državno-pravni razvitak, piše federalna.ba

Zbog upisivanja pozitivnih ocjena iz predmeta Rimsko pravo Jeleni Hadžić-Hribar, supruzi Merseda Hadžića Švicarca te Šejli Ledenko i Almi Husarkić osuđen je profesor Zdravko Lučić na sedam mjeseci.

– Znajući da nisu pristupile ispitu upisao im je pozitivne ocjene, kazao je Huso Karić, sudija Općinskog suda Tuzla.

Profesor Durmišević nije želio komenatrisati presudu, dok se profesor Lučić obrušio na pravosuđe.

– Ovo je parodija od sudstva. Sudija je prihvatio izjave svjedoka date u istrazi – zašto onda postoji glavni pretres, ističe Lučić.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona nije željelo komentarisati ovu presudu, jer nije dobilo pismeni otpravak presude.

Tokom suđenja mogla se primijetiti značajna nezainteresovanost Tužilaštva za ovaj slučaj. Budući da je glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić bio dugogodišnji branilac Zdravka Lučića, ne iznenađuje to što se danas, kao zastupnik optužbe protiv svojih bivših klijenata, nije pretjerano trudio da ovaj proces rezultira strožijom kaznom.

Ljubić je, čak, bio Lučićev branilac na pripremnom ročištu, samo nekoliko mjeseci prije nego što je postao glavni kantonalni tužilac. Ljubić je zastupao i Jasmina Mašića, bivšeg vozača Vlade Tuzlanskog kantona, koji je pravosnažno osuđen zbog ove afere, prenosi federalna.ba.

(federalna.ba / videoprilog Omera Hasanovića)