SDA okrivila “Trojku” za pad Univerziteta u Sarajevu na svjetskom poretku visokoškolskih ustanova

U opozicionoj SDA smatraju da su vladajući NiP, SDP i NS odgovorni za to što je Univerzitet u Sarajevu (UNSA) lošije rangiran na svjetskom poretku univerziteta Webometrics.


univerzitet u sarajevu UNSA

Sarajevski univerzitet je na poretku Webometricsa na 1714. mjestu od 30.000 visokoškolskih ustanova. Prije dvije godine bio je na 1496. mjestu, što je razlika za 218 mjesta.

Iz SDA su ironično poručili da je ovo pokazatelj “društva znanja kojeg grade premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) i njegovi ministri”.

– Kada učinak Vlade Kantona Sarajevo ne mjere Trojkini propagandisti i hvalisavci, već nezavisna i objektivna Webometricsova rang lista, priča o ‘najboljoj vladi ikada’ potpada pod kategoriju crni humor. Univerzitet u Sarajevu u protekle dvije godine pao je za 218 mjesta na najvećoj akademskoj rang listi visokoškolskih ustanova iz cijelog svijeta. To je stvarni rezultat i mjerljiv doprinos vlade kojom ‘lideriše’ čovjek čiju diplomu ovih dana provjerava kantonalna inspekcija, istaknuto je.

Za SDA je ovaj pad posljedica je rada vlade u kojoj, kako je naglašeno, profesori sporta vode resore privrede, kulture i boračke zaštite, a mutne poslove s tajnim ugovorima i milionskim iznosima, sklapa ministar koji je diplomu donio sa Sokoca.

– Kada bi Webometrics procjenjivao dosadašnje Trojkine afere, utrostručenost javnog duga u Kantonu Sarajevo, nezakonite javne nabavke te slom komunalne privrede, Fortina vlada našla bi se među Angolom, Čadom ili Venecuelom. Tamo pripadaju nesposobne, rastrošne i netransparentne hunte, kakva je trenutna vlast u Kantonu Sarajevo, saopćili su iz SDA.

Podsjećamo, samo su univerziteti u Podgorici i Tirani, od univerziteta glavnih gradova regije, lošije rangirani od sarajevskog.