Saznajte za šta su nadareni ljevaci, a za šta dešnjaci

Opredijeljenost za pisanje lijevom ili desnom ruku, kod djece postaje vidljiva nakon šestog mjeseca života, a najkasnije do četvrte godine. Iako roditelji često forsiraju djecu da koriste desnu ruku, stručnjaci se s tim nikako ne slažu.


Podaci brojnih istraživanja govore da su ljevoruka djeca često natprosječne inteligencije. Lijevom rukom pisali su Napoleon, Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, te Pablo Picasso.

Najbolje je, nastavljaju, pustiti dijete da se samo opredijeli kojom će rukom pisati ili uzeti igračku. I ljevaci mogu imati jako lijep i uredan rukopis, samo treba paziti da ruka bude pravilno postavljena pri pisanju da ne zaklanja vidni kut djeteta, piše Faktor.

Ljudski mozak je lateraliziran, odnosno podijeljen na lijevu i desnu polutku. Lijeva je dominantnija, te kontrolira i upravlja informacijama koje dobiva iz desne strane tijela, a desna polutka kontrolira i upravlja informacijama s lijeve strane tijela. Kod ljevaka je situacija obrnutna i dominantna je desna polutka.

Prema naučnim istraživanjima, ljevaci su nadareniji za precizne sportove, matematiku i umjetnost.

(Večernji)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X