Savjetodavna linija za djecu i mlade: Plavi telefon dostupan i vikendom

Plavi telefon, savjetodavna linija za djecu i mlade, je proširila svoje radno vrijeme te je sada dostupna i vikendom u terminu od 09:00 do 13:00, dok je radnim danima linija dostupna od 09:00 do 17:00 časova.


Plavi telefon bedz 770x439 1

Plavi telefon je od 13. marta dostupan za sve građane iz cijele Bosne i Hercegovine, a koji imaju problem koji se tiče trenutnog stanja sa pandemijom COVID-19. Svjesni da pandemija i sve mjere koje su preduzete mogu izazvati različite neprijatnosti građanima, te povećanu potrebu za psihološkom podrškom, odlučili su da svoj fokus sa djece prošire i na sve ostale građane BIH. U saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske, oformljen je i tim psihoterapeuta kojima će, ukoliko bude bilo potrebe, biti proslijeđeni pozivaoci kojima je potrebna intenzivnija podrška.

Nakon što je utvrđeno da je za 15 dana rada, bilo više od 150 propuštenih poziva tokom dana vikenda, nastojali su da prošire radno vrijeme i tako odgovore na većinu upućenih poziva. Zahvaljujući partnerstvu sa organizacijom „Save the Children“ ovo proširenje je omogućeno.

Do sada su primili više od 190 poziva sugrađana, koji su upravo u vezi sa situacijom sa pandemijom COVID-19. Građani većinom pozivaju zbog različitih osjećanja straha, zabrinutosti, usamljenosti te problema sa snom. Na liniji su angažovana dva obučena savjetnika kao i volonteri/savjetnici koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu na Plavom telefonu.

Podsjećamo da je Udruženje „Nova generacija“ iz Banje Luke pokrenulo Plavi telefon 2013. godine koji je bio namijenjen da pruži savjetodavnu i psihološku podršku djeci i do danas je primio više od 15.800 poziva. Zahvaljujući kompaniji M-tel usluga je potpuno anonimna i besplatna za sve linije mobilne i fiksne telefonije u BIH.

Psihološko savjetovanje građani mogu dobiti pozivom na besplatan broj 080 050 305.