Savjeti za učenje u čitaonici: Šta ponijeti, kako se obući…

Da li učite u čitaonici?


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Učenje u čitaoni može biti korisno jer pruža fizičko mjesto koje je namijenjeno samo učenju, što pomaže u izbjegavanju prokrastinacije. Također, čitaonice i knjižnice obično imaju mnogo izvora informacija i literaturu, što može biti korisno za istraživanje i učenje.

Međutim, učenje u čitaoni može biti ograničeno vremenom, dostupnošću prostora i opremom te radnim vremenom prostorija.

Kao i kod svih drugih stilova učenja, odabir između učenja u čitaoni ili kod kuće ovisi o individualnim potrebama i preferencama studenta. Važno je pronaći najbolji način za sebe kako bi se postigao najbolji uspjeh u učenju.

Učenje u čitaoni zahtijeva i odgovarajuću pripremu. Ne zaboravite ponijeti sve što vam je potrebno za pripremu datog ispita i zacrtati realan cilj u smislu količine gradiva koju ćete taj dan naučiti.

Bitno je da ponesete vodu da biste se adekvatno hidrirali, a možete i neku čokoladicu ili bananu za brzo podizanje energije.

Također, u čitaoni birajte mjesto u blizini prozora kako biste uvijek imali svježeg vazduha. Ako ste tip osobe kojoj svaki šum smeta prilikom učenja ne zaboravite ponijeti čepove za uši.

Pauze koristite pametno, a u toku pauza možete upoznati nove ljude koji vam mogu dati savjete za pripremu ispita kojeg polažete.

Obucite se tako da se osjećate ugodno. Naravno, ne možete doći u pidžami, ali sigurno nećete ništa naučiti u odjeći koja vas steže.

Jedna studentica pokazala je na svom TikTok profilu kako se sprema za učenje u čitaonici.

Pogledajte:

@donotreadthename

Učenje u čitaoni da/ne? #fyp #foryou #fpryoupage #student #srbija #medicinskifakultet #citaona #studentvlog #studytok #studytips #ucenje #studiranje #balkan #xyzbca

♬ original sound – Jelena/ učenje × nega