Savjeti za studente uz koje ćete lakše položiti ispite

Poslušajte ove savjete prilikom pripremanja ispita...


mr bean ispit

Pripremanje ispita mrsko je svim studentima, ali to je nažalost ono što se mora. Ponekad od opsega gradiva ne znate kako i od kuda početi, te na kraju gubite nadu u pozitivni ishod situacije. Nema mjesta panici, jer postoje jednostavni savjeti koji će vam puno pomoći u tome.

Ispitni rokovi najstresnije su razdoblje u godini svakog studenta. Neki se za ljudi za ispite spremaju sistemski i organizovano, pa im je stoga i lakše položiti sve, a neki pod uticajem pritiska pokleknu negativnim mislima. Međutim, ne trebate toliko brinuti, jer postoje stvari koji će vam pomoći. Savjeti koje vam donosimo neće umjesto vas položiti ispite, ali vjerujemo da će vam sigurno pomoći da ih lakše riješite, piše Srednja.hr.

Dajte sebi dovoljno vremena

Ništa gore ne možete napraviti ukoliko se za ispite spremate noć prije. Htjeli ne htjeli, bit ćete premoreni, a pola informacija koje ste pročitali neće se zadržati u vašem pamćenju. Popišite sve ispite koji vas čekaju, i provjerite koliko vremena imate za njih. Organizirajte svoje vrijeme na najbolji mogući način, a u tome bi vam mogla pomoći i izrada tablice.

Organzirajte svoj radni prostor

Potrudite se da si napravite dovoljno mjesta za sve knjige, sveske i papire koji vam trebaju. Ukoliko ne organizirate literaturu, nego sve držite razbacano jedno preko drugog, izgubit ćete dragocjeno vrijeme u traženju informacija. Također, uvjerite se da imate dovoljno svjetla, jer mozak je pod naporom i bez mučenja koje je za njega čitanje uz manjak svjetla. Udobnost stolice na kojoj sjedite također nije nebitna stavka.

Napišite sve što već znate o temi

Ovo je slično ‘brainstormingu’, osim što umjesto traženja novih ideja zapisujete sve ono što već znate o temi koju učite. Činjenice koje već znate posložite u jednostavne natuknice.

Vježbajte uz pomoć starih testova

Ukoliko ste u mogućnosti, saznajte kako su izgledali ispiti na prošlim rokovima. Na taj način imat ćete okvirnu predodžbu o tome što se otprilike u ispitu traži, koliki je postotak pitanja sa dugačkim odgovorima, te koliko ćete imati vremena za pojedine dijelove ispita.

Objasnite odgovore svojoj okolini

Iako vam porodica može zasmetati pri spremanju ispita, to ne mora biti tako. Možete ih iskoristiti za svoju prednost, na način da odgovore na pojedina pitanja pokušate objasniti upravo njima. Na taj način ćete temu razjasniti u svojoj glavi, a ako slučajno ne uspijete objasniti ono što ste htjeli, vjerovatno trebate još malo raditi na tome.

Učite s prijateljima

Ovo može postati i nezgodno, ukoliko niste odlučni u tome da učite, jer vrijeme za učenje s prijateljima mnogi su od nas na kraju iskoristili na bezbrižno druženje. Ukoliko smatrate da ste vi i vaše društvo dovoljno odgovorni da stvarno učite za ispit, to bi vam moglo puno pomoći.

Uzmite pauzu

Kada se rokovi opasno približavaju, mnogi imaju tendenciju ne micati se od knjige. Iako je to pohvalno, nije baš učinkovito. Ljudima i mozgu je potreban odmor, kako se ne bi preforsirali. Da sudjelujete u maratonu, vjerovatno ne biste trenirali 24 sata dnevno. Saznajte koje je doba dana za vas idealno za učenje, i tada se posvetite literaturi.

I vrsta hrane je bitna

Junk food samo će vas usporiti i umoriti, pa je bolje da se u vrijeme učenja hranite namirnicama koje su dokazano dobre za mozak i općenito ljudsko zdravlje. U takvu hranu spadaju riba, orašasti plodovi, jogurt i bobičasto voće.

Hidratizitajte se

Ne zaboravite piti preporučen dozu vode dnevno, jer je to bitno da bi mozak radio kako treba. Dehidracija vodi do umora i glavobolje.