Savjeti za studente: Lorena pokazala trik za učenje koji djeluje

Svako ima svoje metode učenja, ali navodno je ovo jedan od trikova koji zaista djeluju.


lorenaa
Foto: Facebook & TikTok

Svako ima svoje male rituale kada je u pitanju učenje. Neko više voli upregnuti sive stanice ujutro, dok drugima odgovaraju noćni sati. Mnogi potraže spas u fakultetskom okruženju poput čitaonice, a ima onih kojima je najdraže usvajati nova znanja u gradskom parku.

Neki mir svog doma ne bi mijenjali za ništa drugo, jer se samo tamo mogu koncentrirati. Ako se tišina ne uklapa u vaše planove za učenje, jeste li probali učiti uz muziku?

Istraživanje je pokazalo kako su ljudi koji slušaju muziku dok uče kreativniji i brži u rješavaju zadataka od onih koji rade u tišini.

Klasika kao najbolji izbor

Dok vježbate trebate muziku koja vas pokreće i motivira, zar ne? Upravo zato je ta vrsta muzike sve samo ne produktivna kada je u pitanju učenje. S druge strane, klasična muzika djeluje umirujuće i potiče sposobnost koncentracije kada je najvažnije. Tačnije, ako se pitate što sljedeće staviti na listu za učenje, onda je to svakako Mozart.

Istraživanje je pokazalo da su upravo njegova djela najbolja zvučna kulisa za vrijeme učenja. Naime, glasnoća se u njegovima dijelovima izmjenjuje svakih 30 sekundi, a to odgovara aktivnosti naših moždanih valova, prenosi Libertas.hr.

Barokna muzika ima ritam od 60-70 udaraca u minuti i odgovara ritmu srca u opuštenom stanju i zato je odličan izbor. Bach, Corelli ili Vivaldi ovdje su se pokazali kao odličan izbor. Bugarski psihijatar Georgi Lozanov proveo je 30 godina proučavajući utjecaj muzike na učenje i pamćenje.

Otkrio je da se cijeli proces odvija u tri faze:

  • opuštanje (traje oko 5 minuta),
  • aktivno učenje i
  • konsolidacija pamćenja.

Prilikom opuštanja trebate slušati muziku koja će vas pripremiti na učenje i opustiti dovoljno da možete krenuti, a da ne zaspete. Tokom aktivne faze vrijeme je za malo smjeliju klasičnu muziku (recimo Mozartovu) koja će potaknuti koncentraciju i upijanje novih podataka. Kako bi zadržali sve informacije, u zadnjoj fazi okrenite se baroknim uratcima koji će pomoći pri dugoročnom pamćenju.

Lorena Farkač isprobala je ovu metodu i na svom TikTok nalogu napisala da zaista djeluje.

@lorena.farkac

meni djeluje!!😁 #fyp#foryou#balkan#balkantiktok#havk#ucenje

♬ original sound – Lorena Farkač