Studenti osmislili pametnu posudu za cvijeće koja sama vodi brigu o biljci

Nakon sadnje ova posuda potpuno automatizovano vodi brigu o biljci.


studenti pametna vaza
Foto: Index.hr

Pametna IoT posuda za biljke CHONCHA inovativno je rješenje i prvi proizvod mladih studenata varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, koje se temelji na primjeni IoT (eng. Internet of Things) tehnologije.

Radi se o inovativnom proizvodu koji dolazi na tržište u kombinaciji s pripadajućom aplikacijom, koja nakon skeniranja uvjeta u prostoru putem vlastitih senzora korisniku (vlasniku) preporučuje optimalne vrste biljaka za taj prostor, a nakon sadnje potpuno automatizirano vodi brigu o biljci na temelju prikupljenih podataka iz njenog okruženja, navode u priopćenju, prenosi Index.hr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Proizvodnja će se temeljiti na 3D print tehnologiji, a prvi prototip bit će izložen upravo na FOI-ju.

Na projektu rade studenti s nekoliko univerziteta

Na cijelom projektu već nekoliko mjeseci rade studenti s nekoliko univerziteta: Frano Primorac, Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić, koji su iskoristili interdisciplinarnost i povezali svoja dosad stečena znanja na fakultetima te zajedničkim snagama odlučili registrirati obrt istoimenog naziva Choncha i stupiti u program podrške Startup@FOI.

Kroz taj program Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu pruža financijsku i operativnu podršku studentima i mladim inovatorima u razvoju poduzetničke ideje i plasiranju proizvoda na tržište. FOI je startup smjestio u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem će studenti opremiti svoj ured, što će im uveliko olakšati timski rad na razvoju Chonche i drugih inovativnih programskih proizvoda.

studenti
Foto: Index.hr

Uz to, podršku FOI-ja imaju i u vidu računovodstvenih i pravnih usluga, poput osiguravanja financijskog knjigovodstva, obračuna plata i honorara, prijave i odjave zaposlenih, izrade statističkih izvještaja i poreznog savjetovanja, konzultacija i dr.

Kroz ovaj program podržano je već pet vrlo uspješnih startup poduzeća

 – Smatramo da su naši studenti nositelji razvoja tehnoloških promjena i da svojim inovacijama zaista mogu uvelike utjecati na ubrzani razvoj digitalnog društva u kojem živimo. Uz znanje i vještine koje stječu tijekom svojeg formalnog obrazovanja na FOI-ju, kroz ovaj program Startup@FOI smo od 2015. godine u inkubaciji podržali pet vrlo uspješnih startup poduzeća, od kojih gotovo svi sada rade na inozemnom tržištu i čije proizvode i usluge koriste velike multinacionalne kompanije. U procesu smo razvoja projekta predinkubacije studentskih poduzeća i vjerujemo da ćemo njegovom realizacijom u narednim godinama kompletirati potpunu podršku studentskim startupovima, od razvoja ideje do uspješnog plasmana na tržište, istaknula je prilikom potpisivanja ugovora sa studentima dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Spomenimo i da je Choncha tim do sada nastupao na više startup takmičenja, od kojih je zadnje Belgrade venture forum. Na takmičenju Belgrade Impact HUB-a, Winter Western Balkan Demo Day, osvojili su nagradu za najbolje cleantech rješenje.

Kako bi Chonchu lansirali na tržište, gdje bi bila dostupna i u slobodnoj prodaji, u toku je priprema za kickstarter kampanju, a u promociji im pomaže i LOOMA – drugi FOI-jev startup za audiovizualna rješenja. Svi koji žele podržati tim koji stoji iza Chonche mogu doznati više informacija na web stranici choncha.eu.