Savjeti za studente: Kako lakše pamtiti i “zapamtiti”?

Za vrijeme studiranja svaki student se susreće sa teškim gradivom koje je teško zapamtiti. Koji je predmet vas najviše namučio?


students are reading books and taking notes for exam preparation

Svako ima svoj način učenja koji mu najviše odgovara. Na primjer, neki jednostavnije zapamte gradivo vizualnim stilom (gledanje, čitanje) dok neki više primjenjuju auditivni stil (slušanje, pričanje). Najgora noćna mora je organizirati gradivo i učenje kako bi što brže, a pritom i kvalitetnije naučili željeni sadržaj.

U nastavku donosimo 7 tehnika kako lakše zapamtiti naučeno gradivo!

 1. Priprema

Prvo i najosnovnije je priprema gradiva kojeg planiramo naučiti. Zašto?

Zato jer nam je za kvalitetno učenje potrebna velika koncentracija i pozitivno razmišljanje, a kako bi to imali, trebali bismo isključiti (ili barem stišati) računalo, mobilni uređaj, televiziju i sve ostalo što bi nas moglo ometati u radu.

 2. Pisanje bilješki

Dok čitate literaturu, bilo bi najbolje da zapisujete na papir stvari koje su vam bitne. Na taj način čitate i pišete gradivo i mozak bolje memorira.

 3.Budite zainteresirani

Svi mi lakše pamtimo gradivo koje nas zanima. U većini slučajeva, gradivo koje moramo naučiti nas ne zanima, no ipak nekako moramo naći unutarnju motivaciju koja će nam pomoći da lakše naučimo traženo, piše libertas.hr.

 4. Izradite mentalnu mapu

Ova tehnika zaista pomaže pri učenju i jako je kreativna, a sve što trebate napraviti jest nacrtati na sredini krug u kojem napišete ime vaše glavne teme, a oko kruga napišete bitne činjenice koje su vezane uz temu.

S obzirom da se tehnologija razvija svaki da, postoje i mobilne aplikacije za izradu mentalnih mapi, a to su: SpiderScribe i iMindMap.

 5. Ponavljajte

Nakon svake naučene cjeline, ponovite ju jednom, dva puta ili ovisno o tome koliko vam je potrebno. Na taj način znat ćete koliko ste dobro gradivo usavršili i vidjet ćete koji vam dio nije dobro “sjeo”.

6. Uzmite pauzu

Niko ne bi trebao sjediti i učiti dugo jer mozgu treba malo da se oporavi i odmori.  Uzimajte kratke pauze od 5-10 min svakih 30 do 45 minuta. Vidjet ćete, to vrijeme će biti idealno da se “slegnu” unešene informacije.

7. Koristite mnemotehniku

Mnemotehnika nam pomaže da neke informacije koje nam zvuče besmisleno dobiju neko značenje. Ono što možemo napraviti jest skratiti riječi koje su nam preduge, pamtiti samo prva slova i slagati vlastite kratice, predočiti sebi u glavi neku sliku, igrati se asocijacijama i slično. Ovo može biti posebno korisno kod dijela gradiva koji podrazumijeva različita nabrajanja i natuknice.