Savjeti: Kako preživjeti godinu s cimerom da se “ne poubijate”

Preživjeti godinu s osobom koju bi najradije izbacili iz sobe nije nimalo lako. Zbog toga vam donosimo par savjeta o tome kako izaći na kraj sa cimerom koji je vaša suprotnost u svemu.


Oni koji su okusili život u studentskom domu, složit će se kako su dani provedeni u studentskoj sobi vječne životne uspomene i kako mala sobica čuva mnoštvo trajnih trenutaka generacija prije, ali i nas danas, piše x-ica.com.

Advertisements

Ali opet, da bi se tih uspomena rado sjećali, bitno je da se rado sjetimo i svog cimera.

Već smo se naslušali priča i pričica ovakvih i onakvih cimera. Neki su neuredni, a neki imaju “OKP” i non-stop nešto spremaju i sklanjaju. Opet, neki cimeri zamijene dan za noć pa tek progledaju od ponoći, a neki treći lupaju vratima i ladicama kao da sutra ne postoji.

Ima nas svakakvih s nekim svojima navikama i “bubicama”. I ako nas u sobi dočeka cimer koji je naša čista suprotnost, moguće da ćemo godinu dana voditi cimerski “rat”.

Neki cimeri baš namjerno ostave širom otvorene prozore, a vani je minus 15 stepeni. Neki drugi ustaju čim svane i vuku papuče po onom škripavom parketu da bi ih najradije gađali jastukom iz kreveta.

Pa ti onda dođe cimer koji se ponaša kao da je dosad živio ispod staklenog zvonca i misli da je pod čist sam od sebe i da se suđe samo pere. A nekad imaš osjećaj da živiš s onim Golim kuharom jer ti soba uvijek miriše na pečenu piletinu, dinstani luk ili čak – sarmu.

Možemo li izdržati godinu dana u studentskoj sobi, a da ne poželimo izbaciti i cimera i sve njegove stvari van kroz prozor?
Pa…ako smo sreće da živimo s prijateljem koji poznaje naše navike ili nekim Casperom za kojeg ni ne znamo da je tu, moguće je.

Ali, što ako na početku godine dođeš u sobu, upoznaš se sa svojim cimerom i onda on predloži da napravite pravila cimerskog suživota?

Dođe ti da mu na čelo zalijepiš njegova pravila i dobronamjerne savjete i samo želiš biti u svojoj sobi sa svojim mirom i svojim navikama.

Nije lako preživjeti godinu dana bez ijednog kompromisa ili prilagodbe. Jeste, u slučaju da ti se cimer boji svoje sjene. A što ako oboje imate svoje navike i nećete se tako lako prilagoditi drugome? Kako preživjeti?

Jedno je sigurno, s kim god da se nađeš u sobi, nešto će ti smetati. Možda se smatraš normalnom osobom s normalnim navikama i to i jesi, ali opet, možda će neka tvoja navika tvom cimeru dizati živce svaki dan.

Za dobar cimerski odnos moraš biti spreman prešutjeti neke sitnice koje tebi osobno smetaju jer i druga strana sigurno ima nešto što njoj smeta. Naravno, možeš cimeru prigovarati non-stop, ali ako je imalo eksplozivan – imat ćete “rat”, a ako je flegma – bolje da pričaš zidu.

Advertisements

Za studentsku godinu koje ćeš se rado sjećati sa svojim cimerom, bitno je da imate približno iste navike života u domu ili privatnom stanu u istoj sobi. Kako misliš uživati u mračnoj sobi, a voliš svjetlo i cimer ti stalno gasi sve što se ugasiti da i još spušta roletne jer on voli prigušenu atmosferu u sobi? Nema šanse!

Cimer ti se budi ranom zorom, a ti si od onih što spavaju do podne. Nema veze, nek’ se on diže kad hoće, ali zar baš mora tako bezosjećajno lupati vratima, otvoriti prozore na najjače i odraditi jedan lakši trening koliko puta se prešetava po tako maloj sobi.

Primjera života iz studentske sobe ima more, ali da ti može biti idealno – može! Studentska soba idealna je društvenim osobama koje će ponekad i napraviti ustupke za bolji cimerski suživot. Ne treba se u potpunosti prilagoditi cimeru jer ti onda slijedi godina dana u kojoj se nećeš osjećati kao u svojoj sobi, a to sigurno ne želiš jer nećeš normalno funkcionirati ako ti je loše od same pomisli da sad trebaš ići u svoju sobu.

Ali, da se trebaš ponašati kao normalna osoba kojoj nije strani pojam pri odlasku iz sobe pospremati za sobom, ponekad odnijeti smeće jer to smeće neko mora iznijeti van iz sobe, da trebaš pomesti tih nekoliko kvadrata kad vidiš dlake po podu i svu ostalu prljavštinu, da ne čekaš da ti se tanjir i čaša skore jer ti se nije dalo odmah oprati ili da na vrijeme izbaciš strunulo voće nije neki posao, to je tvoja kultura i na tebi je da se ponašaš u skladu sa situacijom u kojoj živiš.

Svi smo mi došli od kuće gdje je mama za nama prala, čistila i podsjećala nas da napravimo ovo ili ono. A sada, u studentskoj sobi, ti si ta mama i nema potrebe da te cimer mora podsjećati da baciš te trule banane jer vam cijela soba smrdi ili da ponekad otvoriš te prozore da vam uđe malo svježeg zraka.

Ovo ostalo, voliš društvo i često ti netko dođe u sobu, ili pušiš cigarete, a cimer ne, ili ne možeš biti u sobi da ne slušaš glazbu, to su sad već individualni interesi za koje bi bilo poželjno da imaš cimera koji te razumije. Ali opet, ako si normalan, mora ti biti bar malo neugodno svaki dan dovoditi nekoga u sobu dok ti je tamo cimer, ili još gore – imaš curu/dečka koji se praktički uselio u vašu sobu.

Pušiš, slobodno ti puši, ali na hodniku ili balkonu jer nemate baš toliko prostranu sobu da si možete dozvoliti miris duhana u sobi. Lud si za muzikom, pa dobro, stavi slušalice i slušaj do mile volje što god ti se sluša, ali ne moraš se ponašati kao da imaš privatan koncert, udarati kao manijak po stolu i derati se iz petnih žila. Tako bi onda i tvoj cimer koji je možda lud za vježbanjem, mogao skakati sat-dva i odraditi trening u sobi.

Studentska soba nije teretana, nije NSB, nije kuhinja, nije birtija

To je soba, ista soba iz koje si došao. Ona soba u kojoj prespavaš, nekad učiš, presvučeš se, ponekad nekog pozoveš, gledaš film ili seriju.

Svi koji imate cimere i živite u domu, ovo sve vam je poznato. A svi vi koji ste se tek upoznali s cimerom, sjetite se da isto kao što i vi imate svoje navike, ima ih i vaš cimer. Ako ste željeli biti u domu, svjesni ste da možete naletiti na cimera koji je u svemu kontra vas, ali to ne znači da se nećete slagati. Samo budite normalni i ne tjerajte u svemu po svome jer možete baš naletjeti na nekoga ko će prije vas izluditi, nego vi njega.

Iskoristite dane u studentskom domu za što više lijepih trenutaka sa svojim cimerima jer istina je što nam stariji govore – studentski dani najbolji su dani!

A ako očekujete napismeno pravila da se “ne poubijate” s cimerom, onda vi niste za studentsku sobu. Godine iskustva života u domu i priča iz doma, navele su nas na zaključak da se samo trebate ponašati kulturno prihvatljivo uz poneku iznimku koju vam niko normalan neće toliko zamjeriti da bi vas najradije izbacio iz sobe.