Savjeti: Kako do ljetnog stažiranja?

Želite li učiniti nešto više od kupanja u lokalnom bazenu/moru ili jedenja sladoleda ovog ljeta? Ljetno stažiranje je odlična prilika da izađete izvan okvira i pokrenete se!


interns wanted

Želite li učiniti nešto više od kupanja u lokalnom bazenu, moru ili jedenja sladoleda ovog ljeta? Ljetno stažiranje je odlična prilika da izađete izvan okvira i pokrenete se!

Piše: Andreja Đurđinainterns wanted

Niste sasvim sigurni kako to ide? Evo nekoliko korisnih savjeta:

1. Napravite popis. Morate shvatiti što želite raditi u životu. To naravno podrazumijeva ono što vas zanima, što time želite naučiti i kako to možete ili gdje se vidite u sljedećih 10 godina. Zapišite nekoliko mjesta ili struka koje dolaze u obzir. Zabilježite i nekoliko osnovnih stvari kako bi suzili pretraživanje, na primjer koji grad ili područje dolaze u obzir, radi li se o plaćenom ili neplaćenom radu, punom ili skraćenom radnom vremenu i ostalim važnim faktorima.

2. Istraživanje. Informirajte se u velikim tvrtkama o pripravničkim programima u vašem području zbog toga što većina velikih korporacija nudi pripravničke programe. Možete i razgovarati sa svojim školskim savjetnikom, roditeljima ili prijateljima koji imaju radna mjesta za koja mislite da su zanimljiva.

3. Budite kreativni. Ne želite raditi u zatvoreni uredima, dok su vaši prijatelji na plaži? Nema problema. Pogledajte u muzejima, galerijama, izdavačkim kućama, većim centrima, što god vam pada na pamet. Ako vam nešto izgleda zanimljivo, uđite, pitajte za aplikaciju ili ostavite svoje podatke (uključujući i životopis) zajedno s njima. I ne zaboravite na osmijeh!

4. Nemojte odustati. Dakle, vaše radno mjesto iz snova ne nudi program stažiranja? Potraga nije gotova! Obratite se u ljudske resurse ili kod direktora određenog odjela koji mogu biti od velikog značaja. Dajte im do znanja da ste zainteresirani za stažiranje koje vam može pomoći u karijeri, ali i pritom vas naučiti nove stvari.

5. Budite sigurni u sebe. Krenite s pripremama na vrijeme. Kada još imate za obići nekoliko mjesta, zapitajte se: Imate li prijevoz? Je li realno za vas da stažirate tijekom ljeta? Provjerite vozne redove iz vaših autobusnih ili željezničkih stanica koje vas vode do željenog odredišta ili pak možete prošetati ili otići biciklom, što je čak i bolje! Uvijek dođite prije zakazanog sastanka i izbjegavajte dolaske u zadnji tren.

6. Dobro napišite životopis. Što je životopis i kako se može napraviti? Postoji mnogo izvora na internetu koji vas upućuju na pisanje što kvalitetnijeg i boljeg životopisa, zato zagrijte stolicu i sve ćete lako pronaći.

7. Napravite kontakte. Ako vaše stažiranje zahtjeva formalnu prijavu programa, napišite molbu i prijavite se! Pošaljite pismenu potvrdu ili e-mail s objašnjenjem zašto želite posao i istaknite ono u čemu ste dobri. Obavezno pošaljite svu dokumentaciju koja se traži, inače se vaša prijava neće razmatrati.

8. Proširite mrežu. Primamljivo je uložiti sve svoje napore da budete primljeni na posao iz snova, ali budite svjesni da postoji tona ljudi koji se natječu za isto mjesto kao i vi, zato se kod izbora pokušajte prijaviti u nekoliko programa ili uspostaviti kontakt s ostalim prijaviteljima.

9. Dobro odrađen intervju. Važno je da se prikladno obučete i zapamtite nekoliko jednostavnih stvari. Kako biste se što bolje pripremili, iskoristite Internet koji je prepun važnih savjeta.

10. Pratite novosti. Ako ste razgovarali s nekim u tvrtki u koju se prijavljujete, pobrinite se da im se na kraju zahvalite i podsjetite ih na to kako bi voljeli biti baš njihovi pripravnici!

(STUDOMAT.ba)