Savjeti: Kako da se pripremite za usmeni ispit?

Student ste i ne volite usmene ispite? Imate strah od usmenih ispita i ne možete da se koncentrišete, a samim tim i pokažete znanje koje ste stekli? Za uspješnu pripremu usmenog ispita treba da obratite pažnju na nekoliko bitnih stvari.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Ispit treba dobro da pripremite. Učenje je najvažnije i bez njega nećete imati uspjeha na ispitu.

2. Na vrijeme provjerite tačan datum, termin i mjesto polaganja ispita. Provjerite da li se na ispitu koriste tehnička sredstva (računar, kasetofon i sl).

3. Dobro je da pitate profesora koja su moguća pitanja na ispitu. Zapišite moguća ispitna pitanja i uvježbavajte odgovore  na njih.

4. Dobar način pripreme usmenog ispita može biti rad sa kolegama ili stručnjacima iz oblasti iz koje se ispit priprema.

5. Ponavljajte i uvježbavajte odgovore  pred ogledalom da biste vidjeli i procijenili svoje ponašanje, izraze lica, pokrete…

6.  Na ispitu izgledajte profesionalno. Pristojno se obucite, isključite mobilni telefon, nemojte ometati ostale kolege, praviti buku i sl.

7.  Na mjesto polaganja ispita dođite uvijek nešto ranije.

8. Vrijeme do ispita iskoristite za opuštanje i sagledavanje situacije, a ne za ponavljanje gradiva.

9. Kada ispit počne, svu pažnju usmjerite prema ispitivaču. Važno je da zauzmete dobru i pristojnu pozu i da pokušate da ostvarite kontakt očima.

10. Tokom ispita se trudite da budete inteligentan govornik, ali i inteligentan slušalac. Ako ne znate odgovor na neko pitanje, nemojte se udaljavati od teme. To profesori ne vole. Jasno recite da odgovor na pitanje ne znate, ali pokušajte da do odgovora dođete (kroz sopstveno zaključivanje kroz nešto što znate od prije, kroz neku studiju slučajeva i sl).

11. Tokom ispita zadržite samopouzdanje i pribranost, čak i kad stvari ne idu u najboljem pravcu. Čest je slučaj da profesor testira vaše ponašanje.

12. Kada su pitanja potvrdno/odričnog oblika uvijek odgovarajte sa da/ne.

13. Prilikom odgovaranja uvijek naglašavajte važne dijelove. Ubacite neki primjer kojim ćete potkrijepiti poznavanje pitanja.

14. Ponekad je dobro pitati profesora da li ima još nešto što biste mogli reći i što bi pomoglo da formira mišljenje o ocjeni.

15. Bez obzira na rezultat ispita, iz prostorije izađite pristojno, dostojanstveno, uz pozdrav.

16. Nakon usmenog ispita napravite vlastitu procjenu ispitnog nastupa. Šta ste uradili dobro, a šta loše. Ove procjene zapišite kako biste mogli korigovati svoj cjelokupni nastup za sljedeći ispit.

(Vodič za učenje / STUDOMAT.ba)