Microsoft YouthSpark Challenge 2015

Kompanija Microsoft objavila je početak prijava za ovogodišnje takmičenje Microsoft YouthSpark Challenge for Change. Takmičenje pruža priliku mladima starosne dobi od 13 do 25 godina da pokažu na koji način potiču pozitivne promjene u svom okruženju i kako im u tome pomažu Microsoft-ove tehnologije. Prijave za takmičenje primaju se od 25.02. do 25.03., dok će proglašenje 30 pobjednika biti održano u maju 2015.


youthspark microsoft

Kompanija Microsoft objavila je početak prijava za ovogodišnje takmičenje “Microsoft YouthSpark Challenge for Change”. Takmičenje pruža priliku mladima starosne dobi od 13 do 25 godina da pokažu na koji način potiču pozitivne promjene u svom okruženju i kako im u tome pomažu Microsoft-ove tehnologije. Prijave za takmičenje primaju se od 25.02. do 25.03., dok će proglašenje 30 pobjednika biti održano u maju 2015.

Kako bi učestvovali u takmičenju, mladi u starosnoj dobi od 13 do 25 godina moraju se registrovati na YouthSpark stranici na kojoj će predati esej o projektu kojim žele pomoći svojoj zajednici, kao i fotografije projekta.

Prijave i eseji primaju se tačno mjesec dana, od 25.02. do 25.03.2015.

Takmičari će biti podijeljeni u dvije grupe: od 13 do 17 godina, te od 18 do 25 godina starosti. Nakon završetka prijava, stručni žiri će odabrati po 15 finalista iz svake grupe prijavljenih radova. Javnim glasanjem u mjesecu maju biće odabrano po pet pobjednika iz svake grupe.

Finalisti takmičenja osvojiće tablet Surface Pro 3 s instaliranim alatima Office 365. Pobjednici odabrani javnim glasanjem dobiće pametni telefon Windows Phone, novčanu nagradu od 2.500 američkih dolara kako bi mogli provesti svoju ideju, kao i dvosedmično putovanje u Nikaragvu gdje će im se kroz volontiranje pružiti prilika da razviju svoje sposobnosti vodjenja. Pobjednici će takodje dobiti priliku da postanu YouthSpark ambasadori i da koriste edukaciju i resurse YouthSpark programa.

Program YouthSpark pokrenut je 2012. godine, s ciljem stvaranja prilika za 300 miliona mladih iz cijelog svijeta. Kroz više od 30 programa i u partnerstvu s više od 350 neprofitnih organizacija koje se bave mladima, Microsoft YouthSpark program je na kraju druge godine svog postojanja stvorio nove mogućnosti za život i rad više od 227 miliona mladih u više od stotinu zemalja svijeta. Pomogao je mladim ljudima u preuzimanju vodeće uloge u promjeni kvaliteta svojih života i života ljudi u svom okruženju. Time su mladi uticali na svoje lokalne zajednice, ali i kompletnu globalnu pozornicu.

Dodatne informacije na: Microsoft YouthSpark Challenge

(ues.rs.ba)